Volledig scherm
Frans Schoondermark, rechts, met docent Nederlands Karin Voskuil © Toma Tudor

Hoog slagingspercentage vwo-school Almelo na 'zwakke' jaren

ALMELO - Het slagingspercentage bij de vwo-tak van het Pius X College in Almelo lag twee jaar onder de norm. Dat is echter verleden tijd. "Dit jaar is 96 procent geslaagd."

Ruim een jaar geleden kreeg de vwo-tak van het Pius X College in Almelo van de Inspectie van het Onderwijs de kwalificatie zwak. Het onderwijs vertoonde ‘belangrijke tekortkomingen’. Zo werd de kwaliteit van het onderwijsproces niet goed bewaakt en was er kritiek op de betrokkenheid van leerlingen en het stimuleren van leerlingen door docenten. Ook de examencijfers waren te laag.

Maar de school heeft de aanbevelingen overgenomen en hard gewerkt aan een verbetering, zegt locatiedirecteur Frans Schoondermark. „Het is een vervelend predikaat. Er is een jaar geweest (2013-2014) waar we met de examencijfers diep onder de inspectienorm zaten. Waar dat mee te maken had weet ik niet, maar het is ons niet gelukt die lichting op niveau te krijgen.”

De verbeterslag is nu drie jaar bezig en werpt zijn vruchten af. Hoewel de definitieve cijfers nog niet binnen zijn, zijn de examenresultaten van de vwo-leerlingen dit jaar uitstekend. „Ik wil niet koketteren, maar 96 procent van de leerlingen is geslaagd.”

De norm die de inspectie hanteert is een slagingspercentage van gemiddeld 81 procent, over drie jaar. Het gemiddelde cijfer moet een 6,25 of hoger zijn. Schoondermark verwacht dat dit na het verwerken van de resultaten van dit jaar gehaald is. „De inspectie zou eerst in december 2016 terugkomen, maar dat wordt eerder. In september is het stempel ‘zwak’ eraf.”

Almelo e.o.