Volledig scherm
De huisartsenpost in Almelo.

Huisartsenposten in Twente willen minder bezoekers: 'Houden dit niet vol'

ALMELO - Huisartsen willen dat er minder mensen naar de huisartsenpost gaan. Om dat te bereiken, komt er nog dit jaar een publiekscampagne om in ieder geval in Almelo de toestroom terug te dringen. Volgens betrokken artsen kan zeker een derde van de patiënten wel tot de volgende dag wachten. 

Quote

Dit houden we zo niet lang vol

Willem Veerman, voorzitter Centrale Huisartsenpost Almelo CHPA

De huisartsenposten verzuipen in het werk. Na vijf uur 's middags en in het weekeinde worden ze geconfronteerd met en aanzwellende stroom patiënten. Dat leidt tot soms lange wachttijden, ergernis en personeel dat onder de druk dreigt te bezwijken. "Dit houden we zo niet lang zo vol", zegt huisarts Willem Veerman, voorzitter van de Centrale Huisartsenpost Almelo CHPA.

Hij staat daarin niet alleen. Ook Jaqueline Noltes luidt de noodklok. Ze is directeur van de spoedposten in Enschede en Hengelo/Oldenzaal. Ook daar worden de medewerkers bijkans onder de voet gelopen. Sinds ze onderdeel zijn van het ziekenhuis MST, is het aantal onaangekondigde bezoekers - de ‘binnenlopers’ – in Enschede zelfs verdrievoudigd. 

'Wissewasjes'

"Er zijn natuurlijk urgente gevallen", zegt Noltes, "maar er zijn ook veel mensen die ons wel heel makkelijk bellen met wissewasjes. Mensen denken: ach ik heb overdag geen tijd, ik ga vanavond wel naar de huisartsenpost."

De drukte op de huisartsenposten heeft verschillende oorzaken. Ouderen wonen langer thuis en hebben in bepaalde gevallen meerdere chronische aandoeningen. Dat leidt tot meer en ook langer doktersbezoek buiten kantooruren. Ook zijn er meer mensen met psychische problemen. Tot slot gedragen burgers zich meer als consumenten. Ze willen geholpen worden als het hen zelf uitkomt. 

Zzp'ers

Telefonistes op de huisartsposten merken in het weekeinde een toename van zzp’ers, die bellen omdat ze door de week geen tijd hebben. Tenslotte dreigt er een tekort aan huisartsen, waardoor de huidige artsen overbelast raken. ,,De werkvreugde staat flink onder druk’’, aldus Veerman.

Met een publiekscampagne voor de regio Almelo moeten burgers er meer van doordrongen raken dat de huisartsenpost alleen voor spoedgevallen is. Ook in Enschede, Hengelo en Oldenzaal wordt gestudeerd op mogelijkheden om de zorgvraag te dempen.  TV Enschede FM sprak erover met huisarts Peter Marinus van huisartsenpraktijk Marinus. Beluister dat fragment hierboven terug.

Almelo e.o.