Volledig scherm
Broodje bij de Brug zit achter de woning van de familie Quick aan de Peppellaan in Aadorp. © Lars Smook

Huisbaas wil uitbater broodjeszaak Aadorp uit loods zetten: ‘10 juli weg’

AADORP - Huisbaas Henri Obermeijer zet uitbater Demy Quick van horecazaak Broodje bij de Brug in Aadorp uit een loods aan de Peppellaan. Obermeijer heeft via zijn advocaat Rob Kroon dinsdag ontruiming aangezegd. „Op 10 juli moet ze eruit”, aldus Kroon.

Obermeijer verhuurt de loods aan Quick. Maar volgens het gemeentebestuur in Almelo zit de broodjeszaak daar illegaal.

Lange voorgeschiedenis

Omdat uitbater Quick eerder weigerde de zaak te sluiten, legde de gemeente het bedrijf een dwangsom op met als doel een einde te maken aan het gebruik van het pand als horecazaak. De ondernemer maakte daartegen bezwaar. Het college van burgemeester en wethouders verwierp dat, conform een advies van de onafhankelijke bezwarencommissie. 

De bestuursrechter van de Rechtbank Overijssel besliste echter anders. Naar het (tussen)oordeel van de rechter bevatte het besluit van de gemeente dusdanige gebreken dat het op die manier niet in stand kon blijven. De gemeente kon daardoor niet handhavend optreden en de aanvankelijk opgelegde dwangsom werd geschorst.

Wending

Ondertussen heeft Almelo de motivering aangepast. Eerder dit jaar oordeelde de rechter daarover in het voordeel van de gemeente. ‘Met deze uitspraak is er duidelijkheid ontstaan over de reden om de omgevingsvergunning te weigeren’, stelde het college in een brief aan de gemeenteraad.

Met die informatie op zak - „en omdat de rechtbank in juli 2018 al heeft besloten dat de loods ontruimd moest worden”, aldus Kroon - wil Obermeijer Quick nu uitzetten. „Want het bedrijf zet de werkzaamheden nog steeds voort”, aldus de advocaat van Advocatenkantoor Kroon Almelo. 

‘Heel simpel’

„Het is heel simpel”, vervolgt Kroon, „als het gebruik van de loods overeenkomstig is met het bestemmingsplan, dan vindt meneer Obermeijer het ook goed. Maar dat is dus niet het geval. De gemeente vindt het niet goed zoals het nu gaat. En daar wordt zowel de huurder als de verhuurder op aangesproken. Daarom wil meneer Obermeijer dat hier een eind aan komt.”

Exploitant Quick van broodjeszaak Broodje bij de Brug zou persoonlijk failliet gaan als ze gedwongen wordt te stoppen met de zaak. Quick kan nog proberen om uitzetting te voorkomen, door een kort geding aan te spannen.

Demy Quick heeft nog niet gereageerd op de aangekondigde uitzetting. Bij de zaak wordt de telefoon vooralsnog niet opgenomen.

Update 21:38 uur

De vader van Demy Quick, Richard, heeft ondertussen laten weten dat één van hun raadsmannen op korte termijn met een reactie komt.

Almelo e.o.