Volledig scherm
Micki en Els van der Voet op de duofiets © Lenneke Lingmont

Hulp uit onverwachte hoek voor Micki (14) met epilepsie uit Almelo

ALMELO - De duofiets van Micki van der Voet uit Almelo lijkt gered. De drie jaar oude driewieler stond altijd buiten, in weer en wind. Een hoes, betaald door een voetbalteam uit Westervoort, moet verdere aftakeling van de duofiets voorkomen.

Micki van der Voet heeft epilepsie. Hij is er niet mee geboren, hij kreeg het zes jaar geleden.

Het zette het leven van de inmiddels 14-jarige jongen en zijn moeder Els op de kop. De ziekte zette zich namelijk door, het werd de afgelopen jaren eerder erger dan beter. Els van der Voet stopte met werken, omdat Micki continu begeleiding nodig heeft en zij dát, in combinatie met het werk, niet meer kon trekken.

Om aan te geven hoe hard haar zoon achteruit ging, geeft ze een voorbeeld. „Micki was vroeger goed in topografie, haalde daar achten en negens voor. Nu weet ie niet eens meer waar België ligt.”

Aanval
Met medicijnen kan de jongen zijn epilepsie aardig onderdrukken, maar het komt nog geregeld voor dat hij een aanval krijgt en valt. Zijn moeder heeft het al vaak gezien. „Maar het went nooit.”

Fietsen
Alleen deelnemen aan het verkeer mag Micki van de dokter niet. Te gevaarlijk. Een duofiets bood drie jaar geleden uitkomst. Een zwaar en groot ding, dat niet door de voordeur of achterdeur past, en dus altijd open en bloot voor het huis staat. Gevolg: de pas drie jaar oude fiets ziet eruit alsof iemand hem bewust heeft laten roesten.

Els van der Voet heeft naar meerdere mogelijkheden gekeken; een verbreding van de achteringang of een overkapping voor het huis werden te prijzig, want heel breed hebben de alleenstaande moeder en zoon het niet. Een hoes voor de bijzondere fiets was de beste optie, maar in de juiste maat wordt deze niet geleverd.

Met de pet rond
Ze kreeg uiteindelijk hulp uit onverwachte hoek. Uit Westervoort, bij Arnhem, welteverstaan. Bij een bezoek zag Angé Lenting, een oude schoolvriend van Els van der Voet, de fiets met roestplekken en besloot iets te doen. Hij liet een hoes op maat maken en ging met de pet rond bij zijn voetbalteam, Westervoort 7. Die legden zonder moeilijk te doen 170 euro bij elkaar, om het Almelose gezin te helpen.

Micki en Els van der Voet zijn er blij mee. "Deze actie wordt zeer gewaardeerd. Nu maar hopen dat het niet te laat is."

Almelo e.o.