Volledig scherm
Niet alleen vissers hielpen mee. Ook de buurt liep uit. © AHV Vislust

In actie: Vissers redden meer dan duizend vissen uit droge Almelose beek

ALMELO - Bij de Almelose Hengelsport Vereniging Vislust vangen ze niet alleen vissen voor de sport, maar de leden steken ook af en toe een helpende hand uit. Dat is in deze warme en droge periode absoluut noodzakelijk, omdat de vissterfte behoorlijk extreem is door de hete zomer.

Afgelopen week kwamen leden van Vislust en Sportvisserij Oost-Nederland in actie bij de beek Markgraven. Delen van de beek staan al enige tijd droog. Onder een brug bij de Ootmarsumsestraat zagen voorbijgangers de overlevenden van de droogte moeizaam rondzwemmen in een niet drooggevallen stuk van de beek. Een groot aantal vissen zwom daar rond en kon geen kant meer op.

Hulp uit de buurt

Vislust en Sportvisserij Oost-Nederland riepen de hulp in van een loonwerker en elektrovisser Anton van Triest. Samen met een aanzienlijke groep buurtbewoners begon de reddingsactie. Met behulp van een korte elektrische puls verdoofde Van Triest de vissen, waarna ze uit het water werden gevist, schoongespoeld en in een tank met zuurstofrijk water geplaatst werden.

Meer dan duizend

De visliefhebbers wisten uiteindelijk meer dan duizend karpers, palingen, voorntjes en allerlei andere soorten vissen van een wisse dood te redden. De vissen zijn na de reddingsactie in teruggezet in de bovenloop van de beek Markgraven. Daar is op dit moment nog voldoende zuurstofrijk water aanwezig. 

Almelo e.o.