Volledig scherm
© Eldridge Pentury

Incident bij Urenco in Almelo: 7 mensen naar het ziekenhuis

ALMELO – Vijf brandweermensen en twee medewerkers van de Urenco-fabriek in Almelo zijn vrijdagmorgen naar het ziekenhuis gebracht nadat ze het giftige zuur waterstoffluoride hebben ingeademd. Dat gebeurde bij het bedrijf Stable Isotopes, dat onderdeel uitmaakt van Urenco. Het incident vond plaats op het niet-nucleaire deel van het bedrijf.

Volgens woordvoerder Judith Slijkhuis van Urenco is er geen sprake geweest van gevaar voor de omgeving. De vijf brandweermannen, die het zuur inademden via het geopende raam van hun wagen, verblijven nog altijd ter controle in het ziekenhuis. Over hun situatie wilde woordvoerder Erik Meijerink van de brandweer Twente geen mededelingen doen. De twee medewerkers van Urenco zijn inmiddels weer thuis.

Arbeidsinspectie
Wat de oorzaak van het incident is geweest, is nog niet bekend. Zowel Urenco zelf als de arbeidsinspectie stellen een onderzoek in. Duidelijk is alleen dat er rond kwart over tien in een afgesloten bedrijfshal een kortstondige emissie is geweest van germaniumfluoride. Door contact met vocht in de lucht wordt deze stof omgezet in het extreem giftige waterstoffluoride. De hoeveelheid stof die vrij is gekomen, is vooralsnog onbekend. De desbetreffende hal, waar twintig mensen werkten, is ontruimd.

Giftige stof
Volgens Slijkhuis ademden de vijf brandweerlieden de giftige stof in op het moment dat zij in hun auto bij de hal hun eerste werkzaamheden verrichtten. ,,Om onduidelijke redenen bleek er vervolgens ook waterstoffluoride via een afzuiginstallatie in de buitenlucht terecht zijn gekomen. De slachtoffers kregen allemaal een bittere smaak in hun mond. Ze zijn zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht."

Schoonmaak
De hal waar het incident plaatsvond, blijft voorlopig afgesloten. Het lek zelf is inmiddels 'veiliggesteld'. Voor de schoonmaak wordt een plan van aanpak gemaakt.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.

Poll

Bevrijdingsmonument in Almelo kwijnt weg bij oude stadhuis

  • Schande! Dat monument moeten ze snel opknappen (27%)
  • Opknappen en nog voor alle festiviteiten verplaatsen naar een prominentere plek (62%)
  • Ik heb niks met dat monument. Wat mij betreft doen ze er niets aan (11%)
1690 stemmen