Volledig scherm
Gian-Piëro (Piet) Talamini © Emiel Muijderman

Italiaanse Almeloër 'Piet' Talamini overleden

ALMELO - Gian-Piëro Talamini is in de nacht van dinsdag op woensdag op 82-jarige leeftijd overleden. De Italiaanse Almeloër was een icoon in de stad en bekend van zijn gelijknamige ijssalon.

Piet Talamini, zoals hij later in Almelo genoemd werd, kwam in 1936 als kleuter met zijn ouders vanuit Vodo di Cadore in de Italiaanse Dolomieten naar Nederland, waar zijn ouders een nieuw bestaan opbouwden met de bereiding en verkoop van origineel Italiaans ijs. Na de oorlog kwam de familie in Almelo terecht.

IJssalon
Van jongs af werkte Piet mee en in 1970 nam hij de zaak aan de Grotestraat over. De ijssalon maakte topjaren mee. Talamini werd een begrip in Almelo en dat gold ook voor de eigenaar. Bijna iedereen kende Piet Talamini en de voor hem typerende humor. Elf jaar geleden maakte een herseninfarct hem afhankelijk van een rolstoel en de hulp van anderen. Daar had hij het erg moeilijk mee, vertelde hij afgelopen zomer nog in een interview.

Interview
Ook het plotseling overlijden van zijn vrouw Massimina drie jaar geleden was een hard gelag. Ondanks zijn beperkingen bleef hij betrokken bij zijn stad. Zo gaf hij in datzelfde interview uiting aan zijn bezorgdheid over de leegstand in de binnenstad. En zo bleef hij ook zijn opvolger Giancarlo van goede raad voorzien. Tot aan het einde toe.

Almelo e.o.