Volledig scherm
© Emiel Muijderman DTCT

Jarenlange straffen geëist voor weerzinwekkende overvallen in Twente en Duitsland

ENSCHEDE/ALMELO - Het Openbaar Ministerie eist langdurige gevangenisstraffen tegen drie verdachten van zeer gewelddadige overvallen in Enschede, Ambt Delden, Overdinkel en Ahaus in 2015 en 2016. Hoofdverdachte Momcilo J. mag van officier van Justitie Sandra Leusink zestien jaar de cel in. Zijn broer Bojan J. hoorde drie jaar eisen en vriend Sibar Z. vijf jaar. Momcilo was volgens haar als enige bij alle overvallen betrokken.

Tegen een vierde minderjarige verdachte eist het Openbaar Ministerie maandag. Zijn zaak wordt achter gesloten deuren behandeld. Alle waren lid van een criminele jeugdgroep in Enschede. Broers J. kwamen al vele jaren eerder in aanraking met Justitie. Het OM constateerde toen al dat zij tot een groep onverbeterlijke criminele jongeren horen die van misdaad hun beroep wilden maken. Het OM zei nu nog wel even te hebben gedacht dat aan Bojan nog wel wat te sleutelen viel, maar dat dat geloof nu is verdwenen.

Volhardende rechercheurs

Officier Leusink lichtte toe waarom de zaak zo lang heeft geduurd. Ze zei: “Het oplossen van deze weerzinwekkende feiten is alleen gelukt dankzij de lange adem van een groep volhardende rechercheurs. Zij en het OM vonden dat het niet zo kan zijn dat deze gasten hiermee wegkomen, dat je straffeloos bejaarde mensen overvalt, mensen een wapen op het hoofd zet. Het heeft met het zwijgen van de verdachten te maken dat het zo lang heeft geduurd”.

Zo is heel intensief gezocht naar de eigenaar van de Audi A3 die werd gebruikt bij de overval op een tankstation in Ahaus. Op een gegeven moment ontdekte een rechercheur een beschadiging aan de gril die hem bekend voorkwam uit een aangifte van doorrijden na een aanrijding. Hij bekeek die aangifte en ontdekte nog meer overeenkomsten: een hangertje en een missend mistlicht. De aangifte was gedaan door Momcilo. Leusink: “De bij de overval gebruikte auto was van hem.”

Gericht zoeken

Veel aandacht besteedde ze aan een laptop die onder het bed van Momcilo J. is gevonden. Officier Leusink: “Daarop is gezocht op deze specifieke overvallen. In die periode van deze overvallen waren er heel veel in deze regio: 75 in totaal, waarvan 31 op woningen, zes op tankstation en acht op supermarkten. Waarom zou je gericht zoeken als je er niets mee te maken hebt? Er is zelfs gezocht op ‘overval op het tankstation in Duitsland’ zonder dat er verslaggeving in de Nederlandse media is geweest”.

Op de laptop werd in het huis van de familie J. bijvoorbeeld het telefoonnummer gezocht van het bejaarde stel in Ambt Delden dat daarna wordt gebeld en vervolgens wordt overvallen. De laptop is volgens officier Leusink een waardevolle aanvulling op het bewijs. Verder spelen getuigenverklaringen, aangiftes, het niet hebben van een alibi, vingerafdrukken op tape en DNA-sporen – bijvoorbeeld op een achtergebleven bivakmuts - , een gebruikte Audi en leugenachtige verklaringen een rol.

Knock-out geslagen

Slachtoffers moesten op de grond gaan liggen en werden getaped, ze kregen een mes te zien, een pistool in de nek geduwd, sommige werden bedreigd met de mededeling dat de overvaller wisten waar hun slachtoffers woonden, werden knock-out geslagen, of moeten kruipen naar het geld.

Advocaat: vrijspraak

Advocaat Jeroen Michels zette uiteen waarom zijn cliënt Sibar Z. (23) niet betrokken is geweest bij de overval op de Aldi. Hij bepleitte vrijspraak. “Ook ik als raadsman heb de rillingen over mijn rug lopen als ik hoor welk geweld oudere mensen is aangedaan”, zei Michels. Hij zei dat de ouderdom van de feiten wel ook de verdediging lastiger maakt. Z. heeft als enige van de verdachten niet enkel gezwegen. Het OM verdenkt hem alleen van de overval op de Aldi.

Na beraad heft de rechtbank de voorlopige hechtenis van Sibar Z. op. Er is onvoldoende bewijs in zijn zaak. De rechtbank wijst 7 juni vonnis.

Almelo e.o.