Volledig scherm
Huize Alexandra in Almelo © archieffoto Lenneke Lingmont

Jonge vluchtelingen nemen snel hun intrek in Almelo

ALMELO - De eerste jonge vluchtelingen nemen volgende week hun intrek in Huize Alexandra. In het voormalige meisjesinternaat in Almelo worden tachtig alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama) opgevangen.

Woensdag tekent het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) het huurcontract met de eigenaresse van het gebouw, de gemeente Almelo.

Gevangenis
Vijf dagen daarna al zullen de eerste jonge vluchtelingen zich er vestigen. „We lijken de planning te halen”, zegt locatiemanager David Korver van het COA. „Voor 20 juni willen we nog een aantal wandjes schilderen en wat doen aan het groen rondom Alexandra, zodat alles wat minder op een gevangenis lijkt. Ook verlagen we de hekken.”

Huize Alexandra
In eerste instantie komen er zestig vluchtelingen in het pand, later komen er nog twintig bij. Het gaat stapsgewijs, want ook de eerste zestig ama’s komen niet tegelijk. Welke nationaliteit ze hebben hangt af van wat instroomt. „De grootste groep is Afghaans.” Behalve de tachtig jonge vluchtelingen komen er ook nog honderd ‘reguliere’ vluchtelingen extra in Almelo. Dit zijn volgens Korver grotendeels gezinnen, die worden gehuisvest in het huidige azc aan de Vriezenveenseweg naast Huize Alexandra.

Almelo e.o.