Volledig scherm
Twee kanoërs genieten van de natuur en van de reiger bij de Euregio kanorally op het kanaal tussen Nordhorn en Almelo © Lenneke Lingmont

Kanoën verbroedert Duitsers en Nederlanders op Almelo-Nordhorn kanaal

ALMELO/NORDHORN - Een kanotocht van 36 kilometer van Nordhorn naar Almelo verbroedert, ontdekten de 52 Duitse en Nederlandse deelnemers zaterdag.

Ton Gosse (74) is één van de 52 deelnemers aan de twaalfde Euregio kanorally. Het is de zevende keer dat hij meedoet. “Het leuke hieraan is dat je het eigenlijk alleen doet, maar toch zoveel mensen ontmoet met zoveel verschillende achtergronden”, vertelt hij zaterdagmiddag in Almelo. Bij café België in Almelo stappen de kanoërs uit om daar wat te drinken. Vervolgens is er een barbecue in Zenderen bij Buitensport Twente.

Internationale route
Zaterdagochtend om tien uur zijn de meesten van hen vanuit Nordhorn begonnen aan de 36 kilometer lange tocht naar Almelo. Sommigen voegden zich halverwege bij de groep. Ruim zes uur later arriveren ze bij De Pook. De mensen spreken onderling Nederlands en Duits. “We willen gewoon een leuke dag met elkaar. Er valt vandaag niets te winnen. We hebben gewoon veel lol samen. De kanosport verbroedert. Het een bijzondere internationale route met mooie natuur”, legt Michiel Rotteveel uit.

Natuur
Hij is voorzitter van de Stichting Euregio Kanorally. In 2005 kwam Rotteveel met het idee om een keer over het Almelo-Nordhorn kanaal te gaan varen. Wat begon met een paar mensen van de eigen kanoclub ‘Kanoleu’t’’ eindigde in een tocht met 52 deelnemers, van wie ongeveer de helft Duits is.Natascha Genius uit Nordhorn vindt de route dwars door de natuur mooi. “Dat je in de natuur bent,vind ik zo gaaf aan kanoën. Het is gewoon heerlijk om te ontspannen."

Almelo e.o.