Volledig scherm
In 2016 was er voor het laatst een kermis in de Almelose binnenstad. © Emiel Muijderman DTCT

Kermis keert na 3 magere jaren terug naar vernieuwde binnenstad Almelo

ALMELO - De jaarlijkse zomerkermis keert volgend jaar terug naar de binnenstad. Het ‘uitstapje’ van drie jaar naar het evenemententerrein aan de Rembrandtlaan is de kermisexploitanten slecht bevallen.

De binnenstad van Almelo was de laatste jaren een grote bouwput. Daardoor was er geen ruimte voor de centrumkermis, die traditioneel in september wordt gehouden. Nu de metamorfose van de binnenstad - met nieuwbouw, herinrichting Markt en aanleg havenkom - bijna is voltooid, is er weer plek voor een kermis in hartje Almelo. 

In september 2020 keert het grootschalige meerdaagse evenement dan ook terug naar het centrum, laat het college van burgemeester en wethouders  in een brief aan de gemeenteraad weten. De attracties staan dan op de volgende aaneengesloten locaties: Marktplein, Corridor, Waagplein en een deel van de Wierdensestraat (inclusief het terrein van het busstation).

Vanaf 2017 moest de centrum kermis uitwijken. Daarbij viel de keus op het evenemententerrein aan de Rembrandtlaan, waar traditioneel ook rond Pasen een kleine kermis wordt georganiseerd. Voor de veel grotere zomerkermis is deze plek slecht bevallen, schrijft het college. 

‘Het eerste jaar dat de kermis hier werd georganiseerd vielen de bezoekersaantallen tegen. Een direct gevolg hiervan was dat een deel van de exploitanten er in 2018 en 2019 er voor koos om elders in het land een plaats op de kermis in te nemen. In beide jaren was de kermis in september dan ook kleinschaliger dan gebruikelijk’. Dat leidde tot minder bezoekers, wordt er aan toegevoegd.

Bij de herontwikkeling van de binnenstad is rekening gehouden met de terugkeer van kermis, benadrukt het gemeentebestuur. „Uitgangspunt is dat wij een levendige binnenstad wensen. Waar ruimte is voor grote publieksevenementen, waaronder de centrumkermis.” 

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.

Poll

Bevrijdingsmonument in Almelo kwijnt weg bij oude stadhuis

  • Schande! Dat monument moeten ze snel opknappen (27%)
  • Opknappen en nog voor alle festiviteiten verplaatsen naar een prominentere plek (62%)
  • Ik heb niks met dat monument. Wat mij betreft doen ze er niets aan (11%)
1690 stemmen