Volledig scherm
Daniël en Karin Hesselink met baby Romy. © Wouter Borre

Kersverse baby uit Almelo heeft landelijke primeur

ALMELO - De Almelose Romy Hesselink is de eerste Nederlandse baby die middels een elektronische handtekening is ingeschreven bij de burgerlijke stand. Dat gebeurde in het Almelose ZGT-ziekenhuis, waar ouders sinds woensdag 24 uur per dag de geboorte van hun kind kunnen aangeven.

Een handtekening op papier is daarvoor niet nodig. Een van de ouders kan met een touchpen een elektronische handtekening zetten. Almelo is de eerste gemeente in Nederland die deze service biedt.

Aangifte
Romy’s vader Daniël deed woensdagmogen om half tien aangifte van haar geboorte. Dat kon gewoon bij het kraambed. De verpleging van het ZGT reikte hem daarvoor een i-pad met bijbehorende touchpen aan. „Ideaal. Je hoeft nergens naar toe of achteraan. Het was maar vijf minuten werk”, aldus de kersverse vader.

Romy, die in de nacht van dinsdag om 03.34 uur geboren werd, en haar moeder Karin maken het overigens goed.

'Natte handtekening'
Digitaal geboorteaangifte doen kan in het Almelose ZGT al sinds februari vorig jaar, maar ouders moesten tot voor kort vervolgens nog wel een afspraak maken voor het zetten van een zogeheten ‘natte handtekening’ op papier. Dat kon alleen op bepaalde uren. Andere gemeenten hebben inmiddels interesse voor het Almelose systeem dat de gemeente samen met Pinkroccade heeft ontwikkeld.

Almelo e.o.