Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Kijkje in Almelose gevangenis moet criminelen in spé afschrikken

ALMELO - Een bezoekje aan de gevangenis in Almelo, inclusief tijdje in de cel, moet jongeren die dreigen te ontsporen op het rechte pad houden. Het is een regelrechte 'waarschuwing uit de bajes'. Als je doorgaat met je slechte gedrag dan is de kans groot dat je in de gevangenis terechtkomt.

De Almelose gevangenis De Karelskamp begint binnenkort met een opmerkelijk preventieproject. Jongeren die dreigen te ontsporen worden uitgenodigd een kijkje in de gevangenis te komen nemen. Zodat ze met eigen ogen kunnen zien waar ze mogelijk terechtkomen als ze doorgaan met hun slechte gedrag. "Als we hiermee kunnen voorkomen dat tien jongeren werkelijk in de bajes terechtkomen dan is dat heel mooi", zegt Arjen Klamer, plaatsvervangend inrichtingsdirecteur van de Penitentiaire Inrichting Almelo, zoals De Karelskamp formeel heet.

Uiteindelijk doel is dat er minder mensen in de criminaliteit belanden. Doelgroep zijn jongens van 15, 16 en 17 jaar oud die nu slecht gedrag vertonen. Het gaat om probleemjongeren en hangjongeren waarvan de kans reëel is dat ze een echt 'boefje' worden, zoals ze bij De Karelskamp gevangenen noemen. "Wij brengen jongeren in contact met de echte ervaringsdeskundigen, de gevangenen", zegt Klamer. 

Criminelen in spé

Gevangenen kunnen criminelen in spé vertellen wat het betekent als je jouw vrijheid kwijtraakt. Dat een ander je continu vertelt wat je moet doen. En dat je je moet onderwerpen aan het regime van een gevangenis: dat 's morgens om half acht de deur van je cel opengaat, dat je overdag werkt, studeert, gelucht wordt en sport. Maar dat 's middags om vijf uur diezelfde celdeur ook weer keihard op slot wordt gedraaid.

"Dat je ervaart wat het inhoudt als je je vrijheid kwijtraakt. Dat je niet kunt zeggen: ik ga even een rondje lopen met de hond." Als jongeren die sfeer kunnen proeven in de dagelijkse praktijk van een gevangenis, inclusief tijdje in de cel, dan kan dat een enorm effect hebben. "Met als doel te voorkomen ze uiteindelijk in de bajes terechtkomen", zegt Klamer.

Artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
© Margaret Lansink

Bij binnenkomst in de gevangenis maken de jongeren straks meteen kennis met de 'badmeester.' Dat is de medewerker van De Karelskamp die erop toeziet dat gevangenen grondig gewassen worden. In de natte ruimte van de gevangenis liggen de latex handschoentjes al klaar. Als het nodig is moeten gevangenen ook worden gevisiteerd... Ze hoeven het niet zelf te ondergaan, maar als de doelgroep de blauwe handschoentjes alleen al ziet liggen heeft dat effect.

Quote

Dat je ervaart wat het inhoudt als je je vrijheid kwijtraakt

Arjen Klamer van de Penitentiaire Inrichting Almelo

Celdeur op slot

De jongeren krijgen een cel van binnen te zien. "En de deur gaat ook even op slot. We laten het ze even voelen... Niet lang hoor", lacht Klamer. Misschien wel het belangrijkste onderdeel van het bezoek aan de bajes is het gesprek met een gevangene. Iemand die in Almelo z'n gevangenisstraf uitzit, vertelt de jongeren wat voor effect dat op hem heeft. Omdat in De Karelskamp alleen mannen gevangen zitten, wordt bij de jongeren ook alleen jongens geselecteerd.

Almelo e.o.