Volledig scherm
Jetskiwedstrijd in Bornerbroek, waar zo'n vijftig deelnemers aan meedoen. © Lars Smook

Kolkende golven op het Grasbroek in Bornerbroek

BORNERBROEK - Hij ‘crosst’ met 120 km per uur over het water van recreatievijver het Grasbroek, ondertussen kolkende golven achter zich latend. Het is voor de 60-jarige Piet Hoeke uit Delfgauw gesneden koek.

Een week na de Bornerbroekse Pinksterfeesten stond er afgelopen weekend weer een groot spektakel op het programma. Ruim vijftig deelnemers verschenen zondag aan de start van de eerste race van het open Nederlands Kampioenschap Jetski, waarvoor zaterdag al werd getraind bij Het Grasbroek. 

Motorcross

„Dit is één van de vier wedstrijden waarin wordt gestreden om het Nederlands Kampioenschap”, vertelt Hoeke, één van de organisatoren van Jetski Challenge. „Het is eigenlijk net motorcross, maar dan op het water. Je hebt dezelfde technieken nodig.”

Hoeke doet zelf ook mee met de wedstrijd. Hij jetskiet al vanaf 1987 en weet waar hij over praat. „Jetskiën is toen een hele tijd erg populair geweest. Maar toen er vanaf 2000 een vaarbewijs nodig was, zag je ook dat steeds minder mensen het gingen doen. Nu zie je weer dat het in populariteit toeneemt. Het is eigenlijk een golfbeweging.”

Twaalf weekenden 

Zo’n twaalf weekenden per jaar trekt hij er samen met zijn vrouw Clinaudia, drie zonen en twee ‘bonusdochters’ op uit om mee te doen aan wedstrijden in België, Duitsland en Frankrijk. „Iedereen doet dan ook mee aan de wedstrijden, behalve mijn vrouw want die houdt niet van koud water,” zegt hij met een glimlach.

„Tijdens die weekenden kom je vaak dezelfde mensen tegen, want we zijn maar een klein clubje. De kinderen gaan gelukkig nog altijd graag mee. Mijn vrouw zegt altijd een beetje gekscherend ‘dit kunnen ze beter doen dan een bushokje vernielen’.”

Almelo e.o.