Volledig scherm
Beeld van de wijk Nieuwstraatkwartier waar koning Willem-Alexander een kijkje gaat nemen. © Annina Romita

Koning neemt kijkje in het Almelose eigenzinnige Nieuwstraatkwartier

ALMELO - Koning Willem-Alexander wandelt komende donderdag 27 oktober door het Almelose Nieuwstraatkwartier. De wijk kent zo haar problemen, maar het is ook een plek waar de bewoners trots op zijn.

Het is Dick Linneman en z’n zoons Dominique en Daniël bekend, de Wondestraat heeft geen beste reputatie Maar dat beeld van een ‘slechte straat’ krijgen de bewoners van de Wondestraat vooral opgeplakt van mensen van buiten de wijk, zeggen de zoons. „Ik heb het meegemaakt dat ik wat verkocht via Marktplaats. Als mensen vroegen waar ik woon en ik noemde de Wondestraat, zeggen ze ‘laat dan maar zitten...’”

Campinggevoel
Want wat anderen ook zeggen, de mannen vinden het er goed wonen. De mensen zijn gastvrij. Vaak staat de voordeur open, even kloppen aan het raam is voldoende, iedereen mag binnenkomen. Als de temperaturen wat hoger zijn is de sociale binding duidelijk te zien. Dan speelt het leven zich vooral buiten af. De mensen van de Wondestraat houden ervan om voor het huis te zitten. „Dan heb je hier net een campinggevoel”, zegt Daniël. „Iedereen is hier welkom. We zijn toch allemaal gelijk?” <NO1>Maar om er bij te horen, tussen de mensen te passen, is het wel zaak dat je meedoet, geeft Dominque aan.

Verhuizen
Hier in het hartje van het Nieuwstraatkwartier staan de mensen voor elkaar klaar. Als iemand uit de straat ruzie heeft met een onbekende, dan is hulp snel geregeld. „Dat is wel een paar keer gebeurd”, lacht Daniël. Aan de andere kant: je moet er wel tussen passen. De familie Linneman heeft het meegemaakt dat een gezin in de Wondestraat kwam wonen dat erg op zichzelf was en nauwelijks tot geen contact zocht met de buurt. „Binnen twee weken waren ze alweer verhuisd.”

Lachen
Een paar straten naast de familie Linneman woont Wim Hergers, beter bekend als Willem. Wie de wijk binnenrijdt via de Nieuwstraat kan niet om hem heen. Hergers is eigenaar van het gelijknamige fietsenherstelbedrijf aan de Nieuwstraat 10. „Ik vermaak me hier gewoon. Ik lach zoveel ik kan”, zegt Willem.
Zijn pand is een winkel in een woning - of een woning in een winkel. Her en der in de voorkamer staan fietsen, overal op de grond liggen kapotte onderdelen en plek om ergens een kop koffie neer te zetten is er amper. Toch lijkt het dat deze Willem een belangrijke functie in de wijk vervult. Een fiets voor weinig? Dan moet je bij hem zijn. „Maar wat vindt u weinig?”, vraagt Willem als iemand telefonisch informeert naar een tweedehandsje. „Vanaf 65 euro heb je hier een fiets, dan krijg je er een bonnetje bij.”

Vrije jongen
Willem is een soort vrije jongen. „Ik ben afgekeurd, ik mag niet meer werken.” Zelf is hij in de loop der jaren al meerdere keren slachtoffer geworden van diefstal. Maar zware criminaliteit? Nee. Willem opent een nieuw flesje Pitt Bier. Ook goed voor de cactussen in z’n zaak, „die planten hebben nog nooit een druppel water gehad”, schatert hij.
Wim Hergers wenkt Gerard van Diermen even binnen. Van Diermen woont even verderop. „Levensgevaarlijk hier”, is het oordeel van de bewoner van de Ambtstraat over de verkeerssituatie voor de deur van Hergers. De gemeente moet het aanpakken, zegt Van Diermen. „Ik heb wel een investeerder voor ze...” De Almeloër heeft alle vertrouwen in de nieuwe burgemeester Arjen Gerritsen.

Opknapbeurt
In de directe omgeving van de Hagendoornschool, waar koning en koningin donderdag in gesprek gaan met wijkbewoners, vinden ze dat het koninklijk paar wel vaker op bezoek mag komen. „Dan wordt de boel tenminste ook vaker opgeknapt”, zegt Johnny Wemmenhove. De bewoner van de Wilgenstraat en verschillende andere mensen die in de buurt van de school in het Goossenmaatpark wonen ergeren zich eraan dat de gemeente lange tijd niets deed aan het onderhoud. Hagen werden niet geknipt, brandnetels waren manshoog, onkruid tierde welig. Totdat bekend werd dat de koning kwam. Nu ziet het er ineens tip top uit. Maar of de koning daarmee straks een realistisch beeld van de wijk krijgt? Nee, stelt echtgenote Leona. „Dan mogen ze die hondenpoep in het park ook nog wel opruimen voordat de koning komt.”

Volledig scherm
Beeld van de wijk Nieuwstraatkwartier waar koning Willem-Alexander een kijkje gaat nemen. © Annina Romita
Volledig scherm
„Een foto voor de krant?”, vraagt Dominique Linneman. „Wacht, dan steek ik even een joint op!” Rechts vader Dick, links broer Daniël. © Annina Romita
Volledig scherm
Beeld van de wijk Nieuwstraatkwartier waar koning Willem-Alexander een kijkje gaat nemen. © Annina Romita
Volledig scherm
Beeld van de wijk Nieuwstraatkwartier waar koning Willem-Alexander een kijkje gaat nemen. © Annina Romita

Almelo e.o.