Volledig scherm
Egbert ten Cate wil een landgoed met een huis. © Emiel Muijderman

Kritiek op Almelose miljonair: 'Landgoed aanleggen om huis te kunnen bouwen?'

ALMELO - Raadsleden en omwonenden zijn kritisch over de bouw van een huis om Landgoed Vogelsanck mogelijk te maken. Dat idee presenteerde Egbert ten Cate dinsdagavond.

Het plan voor het nieuwe Landgoed Vogelsanck achter landhuis Bellinckhof is nog niet met gejuich ontvangen door de gemeenteraad en omwonenden. Vooral het plan voor de bouw van een villa in het gebied levert de nodige kritiek op. Dat er nieuwe natuur in het huidige landbouwgebied wordt ontwikkeld kan bij veel mensen wel op enthousiasme rekenen.

Maar verstening van de westelijke groene long is een heikel punt. En dat is aan de orde als er een nieuwe woning wordt gebouwd, die volgens de eerste ontwerpen 1.400 kuub groot mag zijn.

Quote

Ik vind het een mooi plan, maar waarom moet er een huis in?

Hans Buitenweg, GroenLinks

Het plan voor Landgoed Vogelsanck komt van Egbert ten Cate, eigenaar en bewoner van de Bellinckhof. Hij heeft al in 2010 11,5 hectare grond achter zijn landhuis gekocht, met het idee er een landgoed te ontwikkelen. Daarbij wordt 3 hectare nieuwe natuur aangelegd, 8 hectare blijft landbouwgrond.
Hij presenteerde zijn plan gisteravond aan de gemeenteraad. Die met gemengde gevoelens reageerde. 

Kritisch 
"Ik moet hier kritisch naar kijken en advocaat van de duivel spelen", zegt Jaap Stapel (PvdA). "En dan vraag ik mij af: wil de heer Ten Cate een landgoed aanleggen? Of wil hij graag een huis bouwen en legt hij dan maar een landgoed aan om dat mogelijk te maken?" Die zorg heeft ook Hans Buitenweg (GroenLinks). "Ik vind het een mooi plan, maar waarom moet er een huis in? De woning vind ik bovendien vrij fors, het is maar een klein gebied."

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Landschapsarchitect Michael van Gessel maakt een ontwerp voor het landgoed. © Landschapsarchitect Michael van Gessel

De woning is in het plan van Ten Cate echter bedoeld als financiering. De erfpacht die de toekomstige bewoners betalen moet het onderhoud van het nieuwe bosgebied bekostigen.

Ten Cate en zijn adviseur landgoedbeheer Gerrit Jan Liet hebben de afgelopen tijd diverse gesprekken gevoerd met de gemeente en omwonenden over de plannen. Omwonenden maken zich vooral zorgen over de komst van een woning en de bereikbaarheid van die woning. Een definitieve locatie voor het huis is nog niet bepaald, er zijn twee opties.

Ten Cate kondigde gisteravond aan de komende tijd verder in gesprek te gaan met gemeente en zijn buren en vervolgens het plan verder uit te willen werken. Uiteindelijk moet er een bestemmingsplanwijziging komen om het landgoed mogelijk te maken.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.

Poll

Bevrijdingsmonument in Almelo kwijnt weg bij oude stadhuis

  • Schande! Dat monument moeten ze snel opknappen (27%)
  • Opknappen en nog voor alle festiviteiten verplaatsen naar een prominentere plek (62%)
  • Ik heb niks met dat monument. Wat mij betreft doen ze er niets aan (11%)
1690 stemmen