Volledig scherm
Edward Kriek voelt zich in Frankrijk weer vrij als huisarts © Rozenn Hamoniau

Kritische huisarts uit Almelo runt nu praktijk in de Dordogne

ALMELO - Edward Kriek besloot vorig jaar plots te vertrekken als huisarts uit Almelo. Hij kon en wilde niet functioneren in het Nederlandse zorgsysteem. Dat schreef hij in een brief aan zijn patiënten. Inmiddels heeft hij op het Franse platteland een nieuw bestaan opgebouwd.

Samen met zijn vrouw Bianca besloot Kriek de koffers te pakken. Anderhalf jaar later hebben de twee hun plekje gevonden, op het platteland van Groléjac in de Dordogne.

Praktijk in de Dordogne
"Op 13 juli vorig jaar hebben we hier een praktijk geopend. In eerste instantie wilden we naar de Vogezen, maar de gesprekken met overige artsen daar verliepen niet goed."

De keuze tussen de stad of het platteland was minder moeilijk. "Ik had me net zo goed in de grote stad kunnen vestigen, maar daar ligt mijn ambitie niet. Ik houd van het tempo op het platteland."

Al snel bleek dat het tempo niet de enige reden was voor Kriek om naar het platteland te trekken. In Frankrijk heerst namelijk een tekort van 1.500 huisartsen op het platteland. "In veel buurtdorpen gaan de huisartsen met pensioen en kunnen ze geen opvolger vinden.

Kritiek op Nederlands zorgsysteem
In Nederland voelde Kriek zich niet vrij in zijn werkzaamheden. Zo had hij het gevoel dat verzekeraars op zijn stoel plaatsnamen en invloed hadden op de door hem genomen beslissingen.

"Laten we vooropstellen dat het ideale zorgstelsel niet bestaat. Je zult moeten leren leven met de mindere kanten van elk systeem. De atmosfeer van wantrouwen die in de Nederlandse zorg heerst, gaf mij alleen totaal geen gevoel van vrijheid. Hier in Frankrijk zit namelijk geen verzekeraar over mijn schouders mee te kijken."

Volledig scherm
Edward Kriek voelt zich weer vrij als huisarts in Almelo © Rozenn Hamonia

Almelo e.o.