Volledig scherm
Het Kunsttorentje krijgt een jas aan. © Emiel Muijderman DTCT

Kunsttorentje Almelo ingepakt voor lancering nieuwe app

ALMELO - Het Kunsttorentje bij de Almelose rechtbank ziet er vanaf donderdag 6 juni even heel anders uit. De expositieruimte krijgt namelijk een jas aan. Het gebouwtje wordt van onder tot boven ingepakt in textiel. De actie is geïnspireerd door de inpakkunst van de Bulgaars-Amerikaanse kunstenaar Christo. Hij werd wereldberoemd door ingepakte kunstwerken en gebouwen. 

Het inpakken in Almelo gebeurt niet zonder reden. De actie is opgezet om de lancering van een nieuwe app kracht bij te zetten. De app Elastic is in elkaar gesleuteld door leerlingen van scholengemeenschap Het Erasmus. Het door scholier Wouter Büthker geprogrammeerde programmaatje sluit aan op een omvangrijk project dat de scholieren samen uitvoerden met jongeren uit de Duitse stad Neuenhaus, de Poolse stad Zelów en Valašské Klobouky in Tsjechië. 

De leerlingen namen onder meer een diepe duik in de geschiedenis van de textielindustrie op de verschillende locaties. Textiel vormt dan ook de rode draad in Elastic. Wie de app binnenkort op zijn of haar telefoon installeert, kan middels Elastic een speciale wandeling door Almelo maken. Die looptocht heeft alles te maken met het textielverleden van de stad. De wandelroute voert deelnemers langs Almelose locaties waar ooit textielfabrieken hebben gestaan. In de applicatie zijn oude foto’s en afbeeldingen opgenomen om wandelaars een zo levendig mogelijk beeld van de textieltijd te schetsen. 

Op de dag van de officiële aftrap, 6 juni, is de app Elastic ook te downloaden. Dat kan die dag vanaf 11.00 uur. Burgemeester Arjen Gerritsen en een lid van de familie Ten Cate dragen voor dat moment eveneens een steentje bij aan de lancering van de app in het stadhuis. Vervolgens gaan de scholieren aan de slag bij het Kunsttorentje.

Almelo e.o.