Volledig scherm
Op het defensiecomplex op Bedrijvenpark Twente wordt de ontsmetting geoefend. © Ministerie van Defensie

Laatste dag van grote terreuroefening in Almelo

ALMELO - Gevangenis De Karelskamp was woensdag, op de laatste dag van de oefening Alert 2016, de plek in Almelo waar een 'terroristische aanslag' dreigde.

Woensdag is de laatste dag van de driedaagse oefening van militaire en civiele hulpdiensten uit Nederland en Duitsland. Almelo heeft de primeur: er is nog niet eerder geoefend in een dergelijke samenwerking. Dat is woensdag aan de poort van het complex van Defensie Materieel Organisatie (DMO) ook duidelijk te zien. Het is een komen en gaan van militairen, politie, brandweer, opsporingsteams met honden, militaire attachés en vele anderen uit Nederland en Duitsland.

Tiewraps
Het is menens: er zijn aanwijzingen voor een terroristische aanslag en tot overmaat van ramp kantelt er een vrachtwagen met zoutzuur vlakbij de gevangenis. De Karelskamp moet worden ontruimd wat betekent dat de gevangenen - gespeeld door ROC-leerlingen - naar buiten moeten worden begeleid. Samen met een aantal andere studenten is ROC-student Jordy van der Vegte behandeld als een échte boef. „Mijn handen werden geboeid met tiewraps. Gelukkig zaten ze niet zo strak”, lacht de Oldenzaler.

Ontsmettingspost
Voertuigen en mensen moeten worden ontsmet. Dat gebeurt aan de andere kant van de stad, op het zogenaamde ‘afstotingscomplex’ van het leger op Bedrijvenpark Twente. Op het militaire terrein wordt een mobiele ontsmettingspost klaargemaakt. Hier worden voertuigen ontsmet die bij De Karelskamp zijn besmet met zoutzuurgas. Bij een echte ontsmetting moet iedereen zich tot het ondergoed uitkleden, wordt de kleding vernietigd, volgt een douche en krijgt iedereen nieuwe kleding. Maar zo realistisch gaat het er vandaag niet aan toe tijdens Alert 2016.

Almelo e.o.