Volledig scherm

Leestip | Oproep van Almelose voor legalisering medicinale wiet: 'Ik heb mijn leven terug'

ALMELO - Hilly Lucassen gebruikt wietolie. Het helpt haar depressie overwinnen en verlicht haar nierziekte. Ze maakt de wietolie van zelf gekweekte hennep. Ze pleit nu voor legalisering in Almelo.

>> App-gebruiker? Lees dan HIER verder

Hilly Lucassen (53) is chronisch ziek. Ze kampt met een depressie, heeft artrose en lijdt aan de nierziekte iga-nefropathie. Die ziekte kan omslaan in nierkanker. Voor al haar ziektebeelden slikte ze jarenlang minstens tien tabletten op een dag. Ze is volledig afgekeurd en kan niet meer werken.

Drie jaar geleden ging de Almelose op zoek naar nieuwe uitwegen. Dat bracht haar bij cannabis en medicinale wietolie. Dé uitweg voor haar, bleek na wat experimenten. "De eerste druppel vond ik heel eng", vertelt Hilly Lucassen. "Maar het was een verademing. Ik had even geen pijn en mijn angsten waren veel minder aanwezig."

Ze gaat de wietolie dagelijks gebruiken. "Ik voelde het leven in mij terugvloeien. En ik dacht: 'wat mooi dat we in Nederland wonen en dat dit kan'."

Een flesje van de apotheek kost 150 euro.

Te duur
Ze wil de wietolie zelf gaan maken. Kant en klare wietolie kopen bij de apotheek is voor haar geen optie. Veel te duur. "Een flesje bij de apotheek kost 150 euro. Daar kan ik zo'n anderhalve maand mee doen. Maar dat kan ik niet betalen omdat ik niet kan werken."

Ook wiet kopen en het daarna zelf maken kan niet om dezelfde reden. "Ik heb 20 gram nodig voor een flesje. Dat kost me zo'n 180 euro. En dan moeten de andere ingrediënten er nog bij."

Foto: Rikkert Harink

Het liefst wil Lucassen daarom zelf plantjes kweken. Vijf plantjes in de tuin worden gedoogd. Maar als iemand klaagt of ze bij controle door de politie worden ontdekt, worden ze alsnog in beslag genomen. "Ik voel me daarom een crimineel als ik met die plantjes bezig ben", vertelt Lucassen. "Ik neem het risico met één plant die ik in de zomer in de tuin zet. Meer durf ik niet aan. Zeker niet om het binnenshuis met een warmtelamp te kweken."

Zelf maken
Met die ene plant kan ze voor zo'n vier maanden wietolie maken. Op internet bekeek ze filmpjes van de stichting Mediweed van dat proces, vervolgens ging ze zelf aan de slag met de plant, alcohol en olijfolie. "Het is niet moeilijk. Je moet alleen uitvinden hoe sterk je het maakt. In het begin had ik het drie keer verdund. Dat was te sterk. Nu maak ik het vijf keer verdund en dat is voor mij prima."

Maar met die ene plant is haar voorraad na vier maanden op. "Meer plantjes kweken durf ik echt niet aan. Ik wil niet telkens over mijn schouder kijken. Als de buren klagen en er komt politie worden mijn plantjes in beslag genomen. En komt in het nieuws dat bij mij een hennepplantage is opgerold. Ook al is het zo onschuldig."

Om toch genoeg wietolie te maken vraagt ze in haar omgeving rond of er mensen zijn die wel hennep kweken. Ze vraagt hen om het bladafval van de wietplanten. "Want de toppen waar je joints van rolt heb ik niet eens nodig." Mensen leggen af en toe wat onder haar carport, anoniem. "Want ik wil hen niet in de problemen brengen."

De toppen waar je joints van rolt heb ik niet eens nodig

High
Lucassen neemt 3 of 4 druppels wietolie per dag. Daarmee kan ze goed functioneren en heeft ze haar medicijngebruik teruggebracht van tien naar twee tabletten per dag. "En onlangs heb ik weer een test gehad voor mijn nierziekte en bleek dat de ziekte is gestabiliseerd. Het helpt mij ontzettend goed."

Maar is ze dan de hele dag high als ze de wietolie neemt? "Ik heb een keer een high gevoel gehad. Toen had ik te veel druppels genomen. Maar bij deze hoeveelheid word ik er rustig van."

Lucassen vertelde afgelopen dinsdag haar verhaal ook in de Almelose gemeenteraad. Ze deed een oproep aan de raadsleden. Ze wil namelijk graag dat wietteelt voor medicinaal gebruik gelegaliseerd wordt. In de gemeente Tilburg is dat al gebeurd. "Ik wil gewoon vijf planten in mijn tuin kunnen zetten zonder dat ik mij een crimineel voel", zegt ze. Ze vraagt daarom de raad om dit in Almelo mogelijk te maken.

Positief
De eerste reacties van de raadsleden zijn positief. Diverse partijen, zoals D66, LAS, Leefbaar Almelo en GroenLinks willen gelijk het hele gedoogbeleid van wietteelt tegen het licht houden. Maar daar gaat de raad niet over. Medicinale wietteelt kan de raad wel legaliseren. Er komt in ieder geval een politiek beraad." Hilly Lucassen is blij met die stap. "Heel mooi nieuws", vindt ze. "Mijn telefoon staat roodgloeiend, er is heel veel belangstelling. Ik hou er helemaal niet van om in de belangstelling te staan. Maar het is de moeite waard. Ik wil niet langer met de nek worden aangekeken om wat ik doe."

Volledig scherm
© Rikkert Harink
Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Almelo e.o.