'Leuzen tijdens demonstratie Turken in Almelo waren schandelijk'

ALMELO - Sommige leuzen die zijn geroepen tijdens de demonstratie van Turken tegen het monument dat de Armeense genocide herdenkt, op 1 juni op het Rembrandtveld in Almelo, waren schandelijk. Dat zegt CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

Omtzigt noemt als voorbeeld de leus dat 'Karabach het massagraf van de Armeniër' wordt. Dat zou zijn gescandeerd door een spreker en zijn herhaald door het publiek. Omtzigt heeft zich ook gestoord aan de Ottomaanse uniformen die de leden van een militaire band droegen. ''Dat is een forse provocatie als je beseft dat de genocide plaatsvond onder de Ottomanen."

Het CDA-Kamerlid heeft inmiddels samen met collega's van de SGP, ChristenUnie, SP en PVV vragen gesteld aan het kabinet. De Kamerleden willen onder andere weten of het kabinet er kennis van heeft dat de Turkse overheid zich heeft bemoeid met de organisatie van de demonstratie door druk uit te oefenen op moskeeën, stichtingen en verenigingen om deel te nemen.

Ook willen de Kamerleden dat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken de demonstratie bespreekt met zijn Turkse ambtsgenoot.

Almelo e.o.