Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Liet het OM de plofkraak met opzet gebeuren? Rechtbank in Almelo moet beslissen

ALMELO - Een observatieteam dat vlak voor een plofkraak naar huis gaat, maar naderhand wel snel de verdachten aanhoudt. Toeval, zegt het OM. Een advocaat van de verdachten betwijfelt dat.

Een politieteam heeft twee hoofdverdachten van een gewelddadige plofkraak in Twello, Noël T. (21) en Tim R. (27), tot enkele uren voor de kraak geobserveerd. Dat bleek gisteren tijdens een regiezitting in de rechtbank in Almelo, waar het onderzoek naar de in totaal vijf verdachten van de plofkraak op de pinautomaat besproken werd. Zij worden ook verdacht van een plofkraak in Enschede, afgelopen maart.

Uren geobserveerd
Volgens het OM pleegden T. en R., ondanks dat ze werden geobserveerd, op 23 september de plofkraak in Twello, samen met drie handlangers.

De advocaat van Twellonaar T., David Nieuwenhuis, vroeg zich in de rechtszaal dan ook openlijk af of de plofkraak niet voorkomen had kunnen worden. ,,Heeft het Openbaar Ministerie de plofkraak bewust onder haar eigen ogen laten gebeuren? Volgens het dossier zijn twee hoofdverdachten namelijk enkele uren voor de plofkraak door een observatieteam gezien, samen met de drie andere verdachten.”

Toeval
Het OM ontkent desgevraagd dat de plofkraak bewust kon plaatsvinden. ,,Als we concreet hadden geweten dat deze plofkraak zou worden gepleegd, was er ingegrepen”, zegt woordvoerster Barbara van Heerde. ,,Het OM of de politie laat geen plofkraak gebeuren. Er was sprake van toeval.”

In het dossier over de plofkraak zit nog altijd geen verklaring waarin staat waarom juist de woning van T. na de plofkraak is binnengevallen. De rechtbank eist dat dit snel alsnog gebeurt.

Enschede
Dezelfde groep verdachten wordt ook verdacht van een serie andere plofkraken, waaronder die aan de Brouwerijstraat in Enschede, afgelopen maart. Daar blies een groep mannen met zware explosieven een pinautomaat op. De advocaten van alle vijf de plofkraakverdachten vroegen gisteren om de voorlopige hechtenis van hun cliënten op te heffen. Al deze verzoeken zijn afgewezen.

Almelo e.o.