Volledig scherm
Gerard Haverkort thuis in zijn werkkamer. © Carlo ter Ellen DTCT

Literair inspirator uit Almelo Gerard Haverkort overleden

ALMELO - De Almelose dichter, tekstschrijver, grafisch vormgever en docent Gerard Haverkort is zaterdag op 75-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats. Hij leed aan longkanker.

De docent handvaardigheid en tekenen was in het verleden onder meer actief als presentator van de Stichting Culturele Activiteiten Weezebeekkring die bijeenkomsten hield in het Theaterhotel in Almelo. 

Jurylid

Vanaf 1996 was hij 15 jaar organisator en juryvoorzitter van de Willem Wilmink Dichtwedstrijd in de Almelose bibliotheek waarbij hij 25 keer jurylid was. „Hij heeft heel veel betekend voor het culturele, en dan met name het literaire Almelo”, zegt oud-bibliotheek directeur Jan Krol. „Hij was een groot inspirator en ook als voorzitter van de lokale omroep ben ik hem dankbaar voor zijn bijdrage aan onze live-uitzendingen.”

Rumoer

Haverkort was namelijk jarenlang betrokken bij de organisatie van de politieke cafés Tumult en Rumoer die - in samenwerking met de Twentsche Courant Tubantia - in de bibliotheek werden gehouden. Hij schreef tijdens de uitzending een lied over zaken die ter sprake waren gekomen. 

Humor

De Almeloër schreef als amateur liedjes, cabaret, theaterprogramma's, radioprogramma's, oudejaarsconference en bundels. Deze zomer bracht hij nog de verzamelbundel '50 jaar in Verzen' uit. „Gerard was altijd aimabel en had onderkoelde humor. Maar niet sarcastisch, hij sprak ironisch. Bovendien was hij heel erg ad rem. Daar was ik jaloers op.”

Het afscheid van Gerard Haverkort is vrijdag in het crematorium in Almelo.  

Almelo e.o.