Volledig scherm
De defibrillator op het station in Almelo © Emiel Muijderman

Lokaal Almelo Samen maakt zich zorgen om 'slecht onderhouden' AED's

ALMELO - Voor zover bekend heeft het nog niet tot problemen geleid, maar er hangen in Almelo AED's met een lege accu, omdat ze jarenlang niet onderhouden zijn. Dit stelt de fractie van Lokaal Almelo Samen (LAS) in een brief aan burgemeester en wethouders.

LAS-raadslid Jan Hammink: "Je kunt het niet zien aan de apparaten, maar als er nooit naar wordt omgekeken nadat ze eenmaal zijn geplaatst dan is op zeker moment de accu leeg en dan doet de AED het gewoon niet." Als een AED nodig is, is er sprake van een noodsituatie. Het is dus letterlijk van levensbelang dat de apparaten, waarvan er 75 in Almelo hangen, in perfecte staat zijn. De meeste zijn dat wel en dat is voor een aanzienlijk aantal de verdienste van de Stichting AED Hulpverlening Almelo.

Slechte staat
Stichtingsvoorzitter Herman Webbink: "Wij hebben 45 AED's in Almelo in onderhoud. Die worden regelmatig gecontroleerd en accu's die in slechte staat zijn worden vervangen. De kosten die hiermee zijn gemoeid dekken we uit de inkomsten van cursussen. Verder heeft een bedrijf uit Hengelo enkele AED's in Almelo in onderhoud. Maar er zijn ook AED's die jaren geleden zijn opgehangen en waar sindsdien niemand meer naar heeft omgekeken. De kans is groot dat ze het gewoon niet meer doen. Als stichting willen we graag weten om welke AED's het gaat, maar de gemeente wil de locaties niet prijsgeven uit oogpunt van privacy. Deze AED's kunnen hangen in wijkgebouwen, wooncomplexen maar ook bij particulieren."

  1. Horecabroers winnen Energiek Almelo Award

    Horecabroers winnen Energiek Almelo Award

    ALMELO - Ze zetten de stad op de menukaart en zorgen daarmee voor een verlevendigd straatbeeld. Het is een citaat uit het juryrapport bij de Energiek Almelo Award 2017. De ondernemersprijs is gewonnen door Gabriël (r.) en Stefan Urucoglu. De prijs is woensdagmiddag in het Theaterhotel uitgereikt door voorzitter Pieter Mulder van het ondernemerscollectief. De broers Urucoglu zijn eigenaren van restaurant Kreta en café 't Hookhoes. "Onvermoeibaar en vol ideeën hebben ze van hun horecagelegenheden iets bijzonders gemaakt", aldus de jury. De prijs onderstreept ook het sociale hart van de ondernemers. "Door het organiseren van allerlei evenementen zorgen zij er ook voor dat Almeloërs die het minder hebben getroffen een zetje in de rug krijgen."

Almelo e.o.