Lucas hoopt dat Almelo namens elke inwoner 1 euro schenkt aan getroffen eiland

VideoALMELO - Het doet hem pijn. Lucas Alfons (67) uit Almelo krijgt van familie en bekenden dagelijks verschrikkelijke beelden te zien van de gevolgen van de aardbeving op Ambon, een eiland behorend tot de Molukken in Indonesië. „En er is veel te weinig geld voor hulp en wederopbouw.” Daarom doet hij nu een beroep op de inwoners van de gemeente Almelo.

Op zijn laptop toont hij de ene na de andere foto. Beelden van mensen die leven in tenten. Een foto van iemand die dodelijk is getroffen door de aardbeving van 26 september, of één van de naschokken. „Er zijn 42 mensen omgekomen.”

Schoonmoeder

Zijn schoonmoeder, woonachtig in het gebied, overleefde de bevingen. „Haar huis is gelukkig stevig gebouwd. Wel is ze op de vlucht geslagen”, zegt Alfons. 

„Veel mensen leven nu op straat”, voegt Jan Telussa (70) toe. Hij is voorzitter van de Molukse Raad en steunt de actie van Alfons. 

‘Nauwelijks steun’

Alfons: „Lokaal is er nauwelijks financiële steun en in Nederland vindt Giro555 het niet erg genoeg wat er is gebeurd. Met als gevolg dat er te weinig geld is voor hulp en wederopbouw. Als Molukker en inwoner van een stad met een grote Molukse gemeenschap, hoop ik nu dat onze lokale politiek iets kan betekenen voor onze naasten op Ambon.”

Hij heeft al steun gevonden bij politieke partijen PVA, Leefbaar Almelo, GroenLinks en SP. Die vier partijen dienen donderdag tijdens de vergadering over de gemeentelijke begroting van volgend jaar een motie in, met als beoogde doel dat de gemeente een bedrag reserveert voor noodhulp aan de getroffen gebieden. 

Euro per inwoner

Alfons denkt daarbij aan bijvoorbeeld 1 euro per inwoner. In totaal ongeveer 73.000 euro. „Maar al komt de helft van dat bedrag er. Dat zou ik al fantastisch vinden.”

Volledig scherm
Lucas Alfons © Ron Hemmink

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.