Volledig scherm
De Almelose Lisa de Vries Sousa Aniceto is samen met stadgenote Verona Hendriksen een fotocampagne begonnen om duidelijk te maken dat zij Lyme als een straf ervaren. Hun relaas staat op de Facebookpagina lymedatblijftplakken. © Lisa de Vries Sousa Aniceto

Lyme-patiënt Lisa uit Almelo is ziek van het UWV: 'Word gestraft om m'n ziekte'

ALMELO/ZIEUWENT - Lyme-patiënten Lisa de Vries Sousa Aniceto (35) uit Almelo en Cas Maarse (21) uit Zieuwent hebben nauwelijks een cent te makken. De reden? De beoordeling door verzekeringsartsen van het UWV.

Maarse vreest de rest van zijn leven van minder dan duizend euro per maand rond te moeten komen. De Vries Sousa Aniceto zit een groot deel van haar ‘werkzame’ leven al in de bijstand. Ook voor Jan (57) dreigt na een arbeidsverleden van zo’n 38 jaar de bijstand: 650 euro per maand, omdat zijn vrouw nog wel gewoon werkt.

Gevoel van onrecht

Cas, Lisa en Jan zijn ziek, maar je ziet het niet. Ze zijn waarschijnlijk ooit gebeten door een teek en liepen daarbij de ziekte van Lyme op. Wie met ze praat, hoort hun ellendige verhalen. Over de gang langs vele dokters, het onbegrip, maar ook het gevoel van onrecht. Lisa kreeg in 2004 lichamelijke klachten en kwam na diverse omzwervingen via artsen en ziekenhuizen in 2007 bij het UWV terecht. "Ik was doorgegaan met proberen te werken tot ik helemaal niet meer kon”, zegt Lisa, bij wie de Lyme nu chronisch is. "Bij de keuring merkte ik gelijk weerstand. De arts luisterde naar mijn verhaal en liet me wat testjes doen. Vervolgens wilde hij mij afkeuren op psychische gronden: een burn-out. Dat weigerde ik. Het betekende dat ik in de WW kwam en vervolgens in de bijstand.” Ze is met stadgenote Verona Hendriksen een actie begonnen om duidelijk te maken dat zij Lyme als straf ervaren.   

Lotgenoten met andere ziektes

De Lymevereniging onderschrijft de gevoelens van Lyme-patienten. Volgens Gert van Dijk, oud-voorzitter van de vereniging, speelt dit fenomeen ook bij Q-koortspatiënten en patiënten met het vermoeidheidssyndroom ME. "Vandaar dat we onze krachten gaan bundelen in het gesprek met het UWV.” 

Beoordelen 'lastig'

Dat de beoordeling van Lyme-patiënten lastig kan zijn, erkent Herman Kroneman, verzekeringsarts en medisch adviseur van het UWV. "Het onderliggende klachtenpatroon is niet altijd helder. Dan kan een arts de lacunes invullen met eigen opvattingen. Maar we proberen dit soort opvattingen buiten de beoordeling te houden.” 

Statistische cijfers van specifieke afkeuringen van mensen met de ziekte van Lyme heeft het UWV niet. "Deze staan geregistreerd als ziektes ontstaan door besmettingen met dieren. Daar zit dus ook Q-koorts bij.”

Volledig scherm
Cas Maarse (21) uit Zieuwent. © Annina Romita
  1. De gele bus zien we voorlopig niet terug in de Almelose binnenstad
    PREMIUM
    column

    De gele bus zien we voorlopig niet terug in de Almelose binnenstad

    Het bericht trok dinsdag meteen mijn aandacht. De karakteristieke gele schoolbus van Preston Palace rijdt hotelgasten die willen winkelen tegenwoordig naar de binnenstad van Enschede. Terwijl je uiteraard verwacht dat het pretpaleis dat in Almelo gevestigd is de gasten naar de Almelose binnenstad rijdt voor een uitje. Niet dus. Als liefhebber van mooie winkels begrijp ik dat Enschede simpelweg het meest uitgebreide winkelaanbod van Twente heeft. Maar als inwoner van Almelo die haar stad een warm hart toedraagt denk ik: waarom?

Almelo e.o.