Volledig scherm
© Lars Smook

Man in Almelo voor rechter na uitlating over Armeniërs bij Turks protest

ALMELO - Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland vervolgt een 51-jarige man uit Den Haag voor uitlatingen die hij heeft gedaan bij een demonstratie van Turkse Nederlanders in Almelo.

Ongeveer 4.000 Turkse Nederlanders demonstreerden op 1 juni 2014 in Almelo gedemonstreerd tegen het monument dat bij de Armeens Apostolische Kerk Almelo staat ter nagedachtenis aan de Armeense genocide.

Karabach
Na afloop werd aangifte gedaan van mogelijk strafbare uitlatingen. Het OM in Oost-Nederland heeft daar onderzoek naar gedaan en stelt nu dat de 51-jarige man de grenzen van de vrijheid van meningsuiting heeft overschreden. Dat zou zijn gebeurd met zijn uitlating 'Karabach zal het graf van de Armeniërs worden'.

Conflict van eeuw oud
Het conflict tussen Turken en Armeniërs is al een eeuw oud en gaat over de ‘Armeense kwestie’ of de ‘Armeense genocide’. Honderd jaar geleden werden meer dan een miljoen Armeniërs vermoord door de Turken. De vraag of dit een massamoord ten gevolge van oorlog was, of een bewuste poging het Armeense volk uit te roeien (genocide) verdeelt de volken tot op de dag van vandaag. Vandaar het Turkse protest tegen het monument in Almelo.

De genoemde uitlating verwijst naar een conflict dat net zo oud is. Nagorno-Karabach is een Armeense enclave in de republiek Azerbeidzjan. De tegenstellingen tussen Nagorno en Azerbeidzjan leidden tot veel conflicten die in de jaren 90 uitbarstten in een oorlog.

Zitting
​De man wordt vervolgd voor het aanzetten tot geweld. De zitting staat gepland op 6 december om 10.00 uur bij de meervoudige kamer van Rechtbank Overijssel in Almelo.

Almelo e.o.