Volledig scherm
Marijn Backx met zijn Burton voor de Hermitage in Sint Petersburg. © Familie Backx

Marijn uit Almelo kwam om het leven bij 1 van zijn favoriete bezigheden

ALMELO - Tijdens het mountainbiken, een van zijn favoriete bezigheden, is zondag Marijn Backx (70) om het leven gekomen. Almeloër Backx was een bekende persoonlijkheid, onder meer als fotograaf en rallyrijder.

Het plotselinge overlijden van Backx is bij familie en vrienden keihard aangekomen, vertelt Peter Leeuwen die vijftig jaar met hem bevriend was. Backx stond volop in het leven, vertelt Leeuwen, die hem typeert als een energieke,  optimistische man. „Hij was nog altijd actief als fotograaf en zat altijd vol plannen.” 

Schoolfotograaf

Na een baan bij Philips in Almelo, doorliep Backx de Fotovakschool en begin jaren tachtig legde hij zich toe op schoolfotografie. Vele generaties kinderen en docenten heeft hij in Almelo en omgeving op de gevoelige plaat vastgelegd. En die hebben hem leren kennen als een positieve en vriendelijke man. 

Burton

Naast zijn werk had Backx een bijzondere liefde voor zijn Burton, een zelfgebouwde auto, waarmee hij op tal van plaatsen in de wereld rally’s reed. Het was zijn leven, weet Leeuwen. Zijn verleden als monteur van straaljagers  kwam hem daarbij goed van pas. 

„Hij paste vliegtuigtechniek toe om de auto nog beter te maken. Ik weet nog hoe hij naar Engeland ging om een nieuw type ophanging op te halen. Kon hij nog stabieler door de bochten scheuren.” 

Organisator van rally’s

Backx organiseerde ook zelf rally’s en bijzondere ritten. Zo was hij bezig met de voorbereiding van een rit voor Burtons naar Mongolië. De route was al uitgestippeld, maar het zal er niet meer van komen.

Almelo e.o.