Volledig scherm
Martine Frans ontwierp een collectie met fietsbanden. De modellen vlnr: Anne Groothuis, Jeroen Frans en Manon Poortman. © Frans Nikkels

Martine uit Almelo ontwerpt kleding van fietsbanden

ENSCHEDE - Geruisloos een entree maken is onmogelijk en even lekker op de bank ploffen zit er ook niet in. De kleine collectie van de Almelose Martine Frans (24), vierdejaarsstudent Mode en Textiel, is door het gebruik van fietsbanden en nepbont een feest voor het oog, maar allesbehalve comfortabel.

Kleding van fietsbanden, hoe kom je erop? Martine lacht, want ze weet eigenlijk niet eens meer hoe haar bizarre idee is ontstaan. De theatrale ontwerpen zijn geïnspireerd op walvissen en zeehonden, haar favoriete dieren. "De fietsband doet denken aan de huidstructuur van een walvis en bont verwijst naar de zeehonden", vertelt ze. En het bont in deze collectie is natuurlijk nep. "Ik ben fel tegen echt bont." De verrassende materiaalkeuze is niet helemaal uit de lucht komen vallen. "Want ik wil heel graag langer doen met spullen."

Duurzaam kost geld
Duurzaam en eerlijk produceren staan voor de Almelose gelijk aan hergebruik. En dat is voor een ontwerper een grote uitdaging, weet Martine nu uit ervaring. "Er zit zoveel meer werk in het maken van een pantalon van fietsbanden dan van gewone stof." Martine begrijpt daarom ook dat aan duurzame kleding in de winkels een ander prijskaartje hangt dan aan kleding bij een grote keten zoals de Primark. "Maar als je echt duurzaam en eerlijk bezig wilt zijn, kost dat veel geld. En dat geld hebben studenten vaak niet." Ze houdt het daarom voorlopig even bij het ontwerpen van duurzame kledingstukken.

Almelo e.o.