Volledig scherm
Kaalslag in het Nijreesbos, om de letterzetter uit te roeien. © Eigen foto

Massale bomenkap Nijreesbos Almelo in strijd tegen moordzuchtige kever

ALMELO - De grootschalige bomenkap in het Nijreesbos heeft alles te maken met de oprukkende letterzetter. Deze kever staat te boek als een ware bomenslachter. 

Het gepantserde diertje zorgt al enkele jaren voor forse problemen in verschillende Nederlandse bossen. Met name de fijnspar vormt een weerloos slachtoffer voor de kevertjes en hun larven. En laat de fijnspar nu net één van de dominante boomsoorten in het Nijreesbos zijn. In 2017 bleek al dat een groot aantal bomen in het bos doodziek waren door toedoen van de letterzetter. 

Terwijl half Nederland de armen en benen stuk krabt, vanwege haartjes van de eikenprocessierups, groeit de aanwezigheid van de keversoort in de luwte. Wanneer de letterzetter zich in een fijnspar nestelt, lijken de jaarringen van de boom in korte tijd geteld. 

Grote zorgen

Dinsdagavond stak raadslid Jeanet Buikema van de Almelose ChristenUnie haar zorgen over de bomenkap niet onder stoelen of banken in een aantal kritische vragen. Ze stelde de vragen tijdens de raadsvergadering in eerste instantie omdat de kap zo omvangrijk is en dat er wellicht gevaar is voor vogels die in het gebied leven. Dat gevaar blijkt er overigens niet te zijn geweest, blijkt uit onderzoek naar de flora en fauna in het bos.

Wethouder Jan Martin van Rees legde vervolgens uit dat de grootschalige kap van de afgelopen weken uitgevoerd is om de letterzetter zoveel mogelijk uit te roeien in het Nijreesbos. „De kevers zorgen er al twee jaar voor problemen. Dit is een ingreep die ook een grote impact op de eigenaar en beheerders van Landgoed Huize Almelo heeft. Maar wanneer er niet gekapt werd, zou het probleem zich steeds verder uitbreiden.”

Nieuwe bomen

Van Rees benadrukte dat bij de bomenkap puur en alleen ernstig zieke en dode fijnsparren verwijderd zijn. „De komende tijd volgt er een herplant van meer gevarieerde bebossing. Als er meerdere soorten bomen staan, is zo’n bos ook minder vatbaar voor zo’n vraatzuchtig beestje.” 

Volledig scherm
De boosdoener.

Almelo e.o.