De rechtbank in Almelo.
Volledig scherm
De rechtbank in Almelo. © Lars Smook

Maximale taakstraf voor Oldenzaals oud-raadslid na bestelen gehandicaptenvereniging

ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft de 66-jarige Oldenzaler M. dinsdag veroordeeld tot 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden, omdat hij de ANGO bijna 100.000 euro afhandig maakte. Als penningmeester van de gehandicaptenvereniging kon hij jarenlang ongestoord zijn gang gaan.

De opgelegde straf is iets hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat vroeg om 5 maanden voorwaardelijke cel en 200 uur werken.

De zaak draait om geld dat verdween tussen 2009 en 2015 en kwam aan het rollen toen de Berg en Dalruiters uit De Lutte zich bij de politie meldde. Er verdween veel geld uit de clubkas en de pijlen waren gericht op penningmeester M.. Al snel bleek dat niet de ruitervereniging het grootste slachtoffer was, maar de ANGO waar hij ook bestuurslid was.

Fraude

Oud-PvdA-raadslid M. nam contant geld op, boekte grote bedragen over naar privérekeningen of gebruikte bankrekeningen om betalingen van andere verenigingen te doen: de manier van boekhouden door M. heeft alles weg van fraude, zo erkende het Oldenzaalse oud-raadslid ook zelf.

Toch achtte hij zichzelf twee weken geleden tijdens de rechtszaak niet schuldig. „Want er was wel degelijk een boekhouding waaruit mijn onschuld blijkt, maar die is blijkbaar weg. En ik heb last van gaten in mijn geheugen door een zware depressie. Wat blijft staan is dat ik onhandig en gemakzuchtig gehandeld heb.”

Onvoldoende

De rechtbank oordeelt dat M. niet voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat er een boekhouding was, en stelt dat hij ‘zich enkel heeft laten leiden door zijn eigen verlangen naar geldelijk gewin’. Ook kon hij onvoldoende onderbouwen waarvoor hij grote bedragen naar privérekeningen overmaakte. Zijn verklaring dat het declaraties waren voor advieswerk waren niet voldoende.

De rechters nemen het M. extra kwalijk dat hij zich geld toe-eigende dat eigenlijk voor maatschappelijke doelen bedoeld was: ‘Met zijn handelwijze heeft verdachte op geraffineerde wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van zowel het nietsvermoedende bestuur als de nietsvermoedende leden van de ANGO en zich brutaalweg gelden toegeëigend die daarmee aan de doelen van de organisatie werden onttrokken.’

Terugbetalen

Bij de gepleegde fraude hoort volgens de justitiële richtlijnen een onvoorwaardelijke celstraf, maar de rechtbank is coulant omdat M. nooit eerder met justitie in aanraking kwam en veel negatieve media-aandacht kreeg door de zaak.

Wel moet hij - naast de taakstraf en de voorwaardelijke celstraf - ruim 81.000 euro aan crimineel verkregen geld aan de Staat terugbetalen.

  1. Autozaak AutoVen Almelo al na vier maanden gesloten, politie onderzoekt ‘schimmige praktijken’
    PREMIUM

    Autozaak AutoVen Almelo al na vier maanden gesloten, politie onderzoekt ‘schimmige praktijken’

    ALMELO/BORNE/ENTER – Autobedrijf AutoVen is uitgelopen op een fiasco. De zaak aan de Twentelaan in Almelo is al na vier maanden gesloten. Rudy en Harriëtte van de Ven zijn naar eigen zeggen met de verkeerde mensen in zee gegaan. Die personen betichten op hun beurt het autobedrijf van allerlei duistere zaakjes. De politie heeft het in onderzoek en kwam deze vrijdag bij het Enterse bedrijf van Van de Ven in actie wegens een bedreiging.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.