Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images/iStockphoto

Medewerker steelt jarenlang van bedrijf uit Almelo: 80.000 euro verduisterd

ALMELO - Ze kon geruime tijd haar gang gaan. Niemand die zag dat de administratief medewerker van metaalbedrijf Befo Almelo BV in Almelo over een langere periode grote sommen geld overmaakte naar haar familie. Uiteindelijk viel ze toch door de mand.

Lange tijd kon de 42-jarige Fatiha A. uit Oudenbosch haar gang gaan bij het metaalbedrijf Befo Almelo waar ze werkte. Als financieel administratief medewerker had ze toegang tot de rekeningen van het bedrijf en verrichtte ze betalingen. In de periode tussen 9 juli 2014 tot en met 13 januari 2017 heeft de vrouw maar liefst  ruim 80.000 euro verduisterd, zo bleek tijdens de rechtszaak tegen haar. 

Hoe?

De vrouw ging daarbij gewiekst te werk. De bedragen werden aanvankelijk overgemaakt naar de bankrekening van haar moeder. Maar om de verduistering te verbloemen werd bij de naam van de begunstigde niet de naam van de moeder ingevuld, maar de naam van een van de leveranciers van het Almelose bedrijf.  Een groot deel van de betalingen werd vrijwel direct doorgeboekt naar de eigen rekening van de vrouw. 

Veel overlast

De fraude heeft al met al zo’n tweeënhalf jaar geduurd. In die periode werd 69 keer geld van het bedrijf overgeboekt naar de eigen rekening. Tijdens de rechtszaak vertelde de officier van justitie dat alle frauduleuze overboekingen op een Excelbestand staan. Toen de vrouw werd betrapt heeft ze tegen haar baas gezegd dat ze het geld had overgemaakt omdat ze schulden had. Nadat er aangifte was gedaan heeft de directeur van Befo aangegeven dat het voortbestaan van het bedrijf weliswaar niet in gevaar is gekomen, maar dat ze met de fraude het vertrouwen dat in haar was gesteld heeft beschaamd en veel overlast heeft veroorzaakt.

Straf

Tijdens de rechtszaak eiste de officier van justitie een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden met een proeftijd van twee jaar. Befo vordert een bedrag van in totaal ruim 145.000 van de vrouw: ruim 80.000 euro is direct verduisterd, de resterende kosten zijn gemaakt via verstrekte leningen aan verdachte en het mislopen van managementfees. Ook wil het bedrijf een vergoeding voor de proceskosten.

Zowel de officier van justitie als de raadsman van de vrouw vonden de vordering van het bedrijf van ruim 145.000 euro te ver gaan. De vordering kan volgens de raadsman worden toegewezen tot een bedrag van 80.461,90. Er is volgens de verdediging onvoldoende causaal verband tussen de andere kosten en het bewezen verklaarde. De rechter veroordeelde de vrouw tot een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Ook moet ze 80.461,90 euro terugbetalen.

Almelo e.o.