Volledig scherm
Buurthuis De Kei, waar Uniek Begeleiding in zit. © Annina Romita

Medewerkers de dupe van conflict tussen Enschedese en Almelose zorgaanbieders

ALMELO/ENSCHEDE - Een conflict tussen een Almelose en Enschedese zorgaanbieder heeft voor grote onrust gezorgd onder personeel van de Stichting Uniek Begeleiding. 25 medewerkers hebben in september hun loon niet ontvangen, nadat de Almelose zorgorganisatie Saphir beslag legde op het pand van de stichting.

Als het beslag blijft, kunnen ook de lonen over oktober niet worden voldaan. De onrust heeft zijn weerslag op het personeel, maar ook op de cliënten, vertelde advocaat Lisette Hesselink gisteren tijdens het kort geding waarmee de Stichting Uniek Begeleiding probeert het beslag te laten opheffen. „Veel werknemers hebben zich ziek gemeld, het bestuur vult nu zoveel mogelijk hun plekken op. De continuïteit van de zorg is in het gedrang, mensen krijgen nu niet de zorg die ze verdienen,” aldus de advocaat.

Wel of geen overeenkomst?
Stichting Uniek Begeleiding staat rechtstreeks tegenover de Almelose zorgaanbieder Saphir. Laatstgenoemde kwam met het beslag, omdat facturen over 2016 door Uniek Begeleiding niet betaald zijn. Maar volgens Uniek heeft Saphir geen recht op geld, omdat de overeenkomsten met de desbetreffende vijf cliënten al na een gesprek in november 2015 zijn opgezegd. De brief waarin dit bevestigd wordt, heeft Saphir echter nooit ontvangen, stelt Fatima Atili van Saphir. Laat staan dat ze zich een gesprek over de opzegging van contracten herinnert. „De zorg is wel verleend en dat moet worden betaald”, aldus haar advocaat Huib Scheper.

Oud-bestuurder
De problemen met Saphir zijn volgens Uniek Begeleiding terug te leiden naar oud-bestuurder Niek H. Hij werd in maart 2016 geschorst vanwege ‘ernstig grensoverschrijdend gedrag richting een zorgvraagster’, iemand met een verstandelijke beperking. „Hij is in de relationele sfeer te ver gegaan”, zegt bestuurder Riekje Wetsteijn van Uniek hierover.

De man was het hiermee niet eens en vocht dit aan, maar de rechtbank besloot dat zijn schorsing terecht was. Vervolgens is hij door de stichting
ontslagen. Al snel daarna vernam de stichting via ouders van zorgvragers en andere zorginstellingen dat de man ‘rondbazuinde dat hij de stichting kapot wilde maken’. Volgens de stichting liep de situatie dusdanig uit de hand, dat hij familieleden van hem op de overige bestuurders afstuurde. Zij voelden zich hierdoor thuis als op de werkvloer niet langer veilig.

De oud-bestuurder zelf, die niet bij het kort geding aanwezig was, laat in een reactie weten bovenstaande te bestrijden. Hij zou dit soort uitspraken nooit hebben gedaan. Ook stelt hij dat een deugdelijk onderzoek naar hetgeen dat zich tussen hem en zijn client zou hebben afgespeeld, niet voorhanden is.

Na zijn vertrek stapte H. naar Saphir. Hij ging deze Almelose zorgorganisatie helpen, al trad hij er niet in loondienst. Hoewel H. volgens Saphir niets met deze zaak te maken heeft, verbaasde het de rechter dat hij zich tot de Almelose zorgorganisatie gewend heeft.

Het vonnis volgt woensdag.

Almelo e.o.