Een afdeling in ZGT Almelo die gereed wordt gemaakt voor de opvang van coronapatiënten.
Volledig scherm
Een afdeling in ZGT Almelo die gereed wordt gemaakt voor de opvang van coronapatiënten. © RIKKERT HARINK

Meer dan 50 coronapatiënten ontslagen uit ziekenhuis ZGT, situatie stabiel

ALMELO - Meer dan 50 coronapatiënten zijn sinds het begin van de uitbraak ontslagen uit ziekenhuis ZGT. Sommigen zijn genezen verklaard, sommigen zieken thuis verder uit. Het aantal patiënten is ‘redelijk stabiel’, meldt het ziekenhuis zelf.

Het is voor het eerst dat een ziekenhuis in deze regio deelt hoeveel mensen er sinds de eerste opnames - nu zo’n vier weken geleden - ontslagen zijn. Woordvoerder Janny Vleerbos van ZGT geeft aan dat dit niet zo is dat deze patiënten allemaal ‘beter’ zijn; het zijn mensen die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben. Sommigen zieken thuis verder uit, anderen krijgen verdere zorg in het verpleeghuis, een deel is genezen verklaard.

Iedere keer dat iemand het ziekenhuis mag verlaten, geeft dat een opkikker. „Maar het stelt ons pas gerust als er meer ontslagen zijn dan er nieuwe patiënten worden opgenomen. Dat is nog niet zo.” 

Het ZGT deelt eens per week cijfers over het aantal coronapatiënten. Volgens het ziekenhuis is de situatie de afgelopen dagen ‘redelijk stabiel’. Het aantal mensen op de intensive care schommelt tussen de 16 en 20. Dat is vergelijkbaar met vorige week. Op speciaal daarvoor ingerichte afdelingen liggen gemiddeld 25 tot 30 patiënten met de ziekte en mensen waarvan wordt verdacht dat ze corona hebben. 

MST

Ook in het MST in Enschede is de situatie stabiel. Volgens de jongste cijfers liggen er 60 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis, waarvan de helft op de intensive care. Hoeveel mensen er sinds de eerste opname, nu zo’n vier weken geleden, ontslagen zijn, is niet bekend.

Overlijdens

Los van het goede nieuws over het aantal ontslagen, zijn er ook mensen overleden aan het virus. Om hoeveel personen het gaat, deelt het ZGT niet; de woordvoerder houdt het op ‘een aantal’. 

Het is nog te vroeg om uitspraken te doen of het hoogtepunt van het aantal opnames inmiddels achter de rug is, zegt woordvoerder Vleerbos. „We blijven de situatie van dag tot dag bekijken.”

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.