Volledig scherm
De bus voor vertrek © Lars Smook

Met de Almelose 'pauperbus' naar Portugal

ALMELO - Heracles Almelo wordt vandaag in Arouca aangemoedigd door ruim 900 fans. 58 van hen hebben de ruim 2.000 kilometer afgelegd per bus. Onze verslaggever Linda Hilberink is er een van. Dit zijn haar bevindingen.

WOENSDAG, 3 juli

Ze heeft een versleten knie en reuma. Met een kruk komt ze de bus in en tijdens de stops blijft ze relaxed zitten. Elly Wensink is present in de Oad-bus die tussen woensdagochtend en vanmiddag de diehardsupporters naar het Portugese Arouca brengt. 28 uren in een soms hete, dan weer koude bus, waar de sfeer echter continu ok is.

Elly, door supporters steevast ‘Heracles Elly’ genoemd, is een van de 58 passagiers. De vrouw die sinds 1989 tot het jaar 2000 - toen nog niemand van het woord bloggen had gehoord - ‘blogde’ over haar club, is dolblij. Ze werd dinsdag door supporterscoördinator Raymond Alphons gebeld met de vraag of ze last minute mee wil met het Portugese avontuur. Er was een plekje vrijgekomen en hij wilde Elly de kans geven. Elly, de supporter die haar club van de Bornsestraat tot het huidige, hypermoderne stadion volgde, grijpt de buitenkans met beide handen aan.

58 verhalen
‘Heracles Elly’ is slechts een van de 58 supporters in de bus, die door de Heraclieden liefkozend de ‘pauperbus’ wordt genoemd, naar de geuzennaam van de club. 58 passagiers, 58 verhalen. Van Marvin Rijkens die van vrouw en vrienden een busticket cadeau krijgt, Mans Dekker uit Veendam die met zijn zoon uit Zeewolde het Europese avontuur aangaat, tot Roelie Waanders die meteen een site lanceerde toen ze hoorde dat er een bus ging rijden naar het eerste uitduel van Heracles in Europa.

Bierontbijt
De busreis begint woensdagochtend relaxed met beneden in de bus een spelletje kaarten en boven een koude Schultenbräu bij het ontbijt om half negen. Ook Damir Sehovic begint de reis met een biertje. „Bevroren”, aldus de supporter met een pijpje Grolsch in zilverpapier gewikkeld. „Wat ik nog meer mee heb? Haring”, grapt de geboren Serviër die sinds 2004 in Ootmarsum woont en toen Partizan Belgrado verruilde voor Heracles. „De eerste jaren kon ik het kaartje niet betalen, ik was asielzoeker. Had toen maar 7,50 euro om een week te overleven. Nu ben ik er altijd bij.”

Spreekkoor
Na de eerste pitstop bij Antwerpen en de volgende onder de rook van Parijs, wordt de sfeer wat luidruchtiger. De argeloze bezoekers van een wegrestaurant aan de A1 bij Parijs kijken verschrikt op als Michel Wijnands het bekende spreekkoor ‘Heracles Almelo Ole’, inzet. De enthousiaste supporter, bekend van de rondjes die hij jaren geleden met de vlag door het stadion rende, heeft er zin in. Het levert prachtige sfeerbeelden op. Een rij zwart-witte shirts voor de toiletten aan de ene kant van het restaurant. En aan de andere kant eenzelfde rij voor verkwikkende Lavazza-koffie.

Eenmaal weer in de bus hebben de supporters duizend en een manieren om de tijd te doden. De een leest ‘Ik Zlatan’ over zijn held, de ander ouwehoert er vrolijk op los. En dan is er de Heracles Bus Quiz met dertig breinbrekers als: Naar welke club ging Sota Hirayama nadat hij vertrok bij Heracles? En: Welke 2 spelers zijn overleden terwijl ze op dat moment onder contract stonden bij Heracles?

DONDERDAG, 4 juli

De nacht in de bus kende een aantal hindernissen. De supporters hadden er gisteravond zin in en de stemming was luidruchtig. Geen wonder, aangezien sommigen de hele dag blikjes bier hadden weggetikt. De film Valkyrie kon ze maar matig boeien. Terwijl er een voetbalfilm volgt, vielen rond tienen de eerste supporters in slaap.

Om krap een uur later wakker te worden voor een pitstop bij een pompstation in Fenioux. Daar kunnen de supporters een Eiffeltoren, Franse Madeleines en Franse kruiden kopen, maar de koffieautomaat is populairder dan de souvenirschappen.

Op de helft
In de bus is het een kleine deceptie als we horen dat we nog niet op de helft zijn. Gelukkig is dat een paar uur later bij de chauffeurswissel in Bordeaux wel zo. Dan om 3.34 uur eindelijk in Spanje en weer even frisse lucht happen. Hoewel, ik twijfel wat er harder stinkt. De bus of deze parkeerplaats.

Om vijf uur weer wat leuks. Aangehouden door de Spaanse politie die de chauffeurs Willem en Willem een half uur doorzagen over rijtijden. Ze moeten met printjes van de tachograaf aantonen dat ze nog maar een paar uur met ons onderweg zijn.

Nu zo’n 150 kilometer van de Portugese gras, weer bijna een mijlpaal in een lange tocht.

Volledig scherm
Fans bij een tankstation © Linda Hilberink
Volledig scherm
De bus op een landweg achter een trekker © Linda Hilberink

Almelo e.o.