Volledig scherm
Rita Kofman en Stefan Leeder bij de urnenzuilen. Het betonnen exemplaar links is voor onder de grond. © Bert Kamp

Met hele familie eeuwig rusten in urnenzuil op begraafplaats Almelo

Begraven kan er en de urnenmuur loopt er ook gestaag vol. Begraafplaats ’t Groenedael slaat nu de handen ineen met een Oostenrijks bedrijf voor de bouw en plaatsing van zogenaamde urnenzuilen. 

Jeroen de Kleine
Almelo

Begraven of cremeren? Veel mensen willen liever niet over die vraag nadenken. Doorgaans is het onderwerp ver van hun bed. Toch komt er een moment waarop de vraag ineens erg actueel kan zijn. De wereld der crematoria en begraafplaatsen zit niet stil. Ook die branche timmert dagelijks aan allerlei innovaties om tegemoet te komen aan de wensen voor ‘erna’.

Traditioneler

Algemene begraafplaats ’t Groenedael gaat daar voorzichtig in mee. „Want Almeloërs zijn toch wat terughoudend. Traditioneler”, zegt beheerder Tonnie Homan. Op het achterste deel van de begraafplaats staan inmiddels de eerste twee urnenzuilen. Robuuste marmeren blokken, ontworpen door de Oostenrijkse architect Stefan Leeder, waarin een urn kan worden geplaatst. De twee exemplaren zijn leeg. Ze staan er om bezoekers bewust te maken van de optie. 

Meerdere verdiepingen

„De urnenzuil kan uit meerdere verdiepingen bestaan”, zegt Rita Kofman Ottink. De Nederlandse is namens het bedrijf Grabkult verantwoordelijk voor de uitrol van de grafmonumenten in de Benelux. „Zo is er een zuil die je in kunt graven. De betonnen drainagepijp trekt water aan. Praktisch als je een biologisch afbreekbare urn wilt begraven. Door het water gaat dat een stuk sneller en komt de as in de grond.” Daar bovenop kan een volgende verdieping met een nieuwe urn, die er middels een netje in wordt gehangen. Zodoende kan een hele familie bij elkaar in één toren. 

Een herdenkingsplek

In thuisland Oostenrijk is de urnenzuil al wijd verspreid bekend en veelvuldig in gebruik. Volgens Leeder en Kofman Ottink vervult de zuil vele wensen. „Veel mensen twijfelen toch tussen een urn begraven of in een muur plaatsen en uitstrooien van de as. Bij dat laatste hebben ze vaak geen echte herdenkingsplek en sommige muren zijn niet altijd even mooi of in goede staat. Dit is een tussenweg, die je ook prima in je eigen tuin kunt plaatsen.”    

Almelo e.o.