Volledig scherm
© Thinkstock

Miljoenen voor aanleg glasvezel in buitengebied Twente blijven op de plank liggen

ALMELO - De provincie Overijssel hoeft 56 miljoen euro voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied nauwelijks aan te spreken. Cogas Kabel wil geen subsidie.

Kabel Infra ‘verglaast’ in hoog tempo het Twentse buitengebied, samen met partner CIF onder de naam Glasvezel Buitenaf. Cogas Kabel maakt daarbij geen aanspraak op de 56 miljoen euro die de provincie Overijssel had klaarliggen om ook slecht bereikbare gebieden van glasvezel te voorzien.

Staatssteun
Volgens glasvezeldeskundige Johan ter Haar van het adviesbureau Stratix is de keus van Cogas Kabel vooral ingegeven vanwege de vrees dat de steun zou uitmonden in rechtszaken over mogelijk onterechte staatssteun.

Dat bevestigt gedeputeerde Eddy van Hijum. ,,Die subsidieregeling heeft in zoverre haar werk gedaan dat het partijen heeft uitgedaagd ermee aan de slag te gaan”, zegt hij. ,,Maar de nadelen van staatssteun werden groter bevonden dan de voordelen. Dus ja, die 56 miljoen ligt inderdaad grotendeels nog op de plank.”

Kostprijs
Volgens directeur Piet Grootenboer van Cogas Kabel Infra was er uiteindelijk geen financiële noodzaak subsidie aan te vragen. „Cogas Kabel kon de gemiddelde kostprijs per aansluiting in het buitengebied onder de 2.500 euro brengen. En pas boven dat bedrag zou er maximaal 500 euro beschikbaar zijn. Geen subsidie had bovendien als voordeel dat het project voorspelbaarder werd, er geen gedoe zou zijn tussen concurrenten over al dan niet vermeende staatssteun.”

Duurder
Dat de bewoners van het buitengebied daardoor nu duurder uit zijn, bestrijdt Grootenboer. ,,We zaten immers onder die subsidiedrempel van 2.500 euro. Bewoners van het buitengebied betalen wel een tientje per maand extra, bovenop het abonnement van de provider, omdat de aanlegkosten hoger zijn dan in de bebouwde kom.”

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Almelo e.o.