Volledig scherm
© Lars Smook

Miljoenencontract onderhoud JSF voor Aeronamic Almelo

ALMELO - Aeronamic uit Almelo en Fokker krijgen een belangrijk aandeel in het onderhoud van de Europese F-35 vloot. Met dit onderhoudscontract voor de Joint Strike Fighter is volgens het Nederlandse ministerie van Defensie de komende decennia honderden miljoenen euro’s gemoeid. Het onderhoudswerk aan de opvolger van de F16 is aan beide bedrijven toebedeeld door het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Aeronamic is al lang actief in het ontwerpen, ontwikkelen, produceren, leveren en onderhouden van turbomachines, motor aangedreven systemen en extreem hoge precisie onderdelen voor de luchtvaart. Dat gebeurt met zo’n 180 medewerkers die werkzaam zijn in de hoofdvestiging te Almelo en het productiebedrijf in het Roemeense Sibiu. Voor de F-35 bouwt Aeronamic een systeem dat de motor start, elektriciteit genereert en de koeling van de cockpit en elektronica aan boord regelt. Het Almelose bedrijf mag dit ook gaan onderhouden. Fokker neemt het onderhoud van de landingsgestellen voor haar rekening.

2019
De onderhoudswerkzaamheden zullen vanaf 2019 plaatsvinden vanaf het logistiek centrum van de Koninklijke Luchtmacht in Woensdrecht. De geplande gebruiksduur van de F-35 wordt op ten minste 40 jaar geraamd.

Erkende internationale partner
“Dat we in het F-35 gevechtsvliegtuig een betekenisvolle rol kunnen spelen is een bevestiging dat we een erkende internationale partner zijn en het bewijs dat we de hoogste kwaliteit technologie leveren. Het contract levert onderhoudswerk op voor de komende decennia en biedt een perspectief voor toekomstige business”, volgens Steffen de Vries, bestuurder van Aeronamic.

Almelo e.o.