Volledig scherm
GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Minister moet uitleg geven over Stable Isotopes Almelo

ALMELO - Minister Melanie Schultz van Hagen moet tekst en uitleg geven aan de Tweede Kamer hoe het mogelijk is dat geen enkele controlerende instantie het Almelose bedrijf Stable Isotopes inspecteert. Aanleiding voor de vragen aan de minister van Infrastructuur en Milieu vormt een artikel in deze krant van donderdag. GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dinsdag tijdens het vragenuurtje tekst en uitleg van de minister.

Stable Isotopes is een dochterbedrijf van uraniumverrijker Urenco en is op hetzelfde bedrijfsterrein gevestigd. Stable Isotopes maakt producten die onder meer gebruikt worden voor medisch onderzoek. In tegenstelling tot Urenco wordt bij Stable niet gewerkt met radio-actief materiaal. In juni van dit jaar gebeurde bij het bedrijf een incident waarbij zeven mensen licht gewond raakten. Ze kwamen in aanraking met de stof germaniumfluoride.

Onderzoek
Uit onderzoek van deze krant blijkt dat er op dit moment geen bevoegd gezag is voor Stable Isotopes. Tot 1 januari van dit jaar werden inspecties bij het bedrijf gedaan door de gemeente Almelo. Met ingang van dit jaar is het bevoegd gezag volgens de gemeente echter overgegaan naar de provincie Overijssel. Maar dat bestrijdt de provincie, zo blijkt uit een recent antwoord van Gedeputeerde Staten op vragen van statenlid Robert Jansen. Volgens de provincie ligt het bevoegd gezag nu bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Deze instantie, die onder de minister van I&M valt, is ook bevoegd gezag als het om Urenco gaat. De ANVS bestrijdt echter ook dat ze Stable Isotopes in haar portefeuille heeft. Een woordvoerder van de autoriteit laat weten dat de provincie bevoegd gezag is bij Stable.

'Merkwaardig'
De gang van zaken leidt tot verbazing bij GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Ze wil tekst en uitleg van de minister, die de ANVS in haar portefeuille heeft. „Dit is heel merkwaardig”, zegt Van Tongeren over het feit dat er geen bevoegd gezag is bij Stable. „Dat kan toch niet bij zo’n bedrijf?” Dinsdag, tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer, stelt Van Tongeren de zaak aan de orde.

Almelo e.o.