Volledig scherm
De rechtbank in Almelo. © Tubantia

Mishandeling Tubbergen: cel geëist tegen zoon oud-topcrimineel

ALMELO - Het Openbaar Ministerie wil dat Danny M. 14 maanden cel krijgt opgelegd voor de zware mishandeling van een vrouw in Tubbergen. Daarvan zou 6 maanden voorwaardelijk moeten zijn. Dat bleek donderdag in de rechtbank in Almelo. De 24-jarige M. sloeg in december vorig jaar een vrouw gruwelijk in elkaar.

Danny M., de zoon van oud-topcrimineel John M. die in 2005 in opdracht van Willem Holleeder zou zijn geliquideerd, zou volgens zijn advocaat slecht tegen kritiek kunnen. „Door zijn verleden. Danny heeft veel meegemaakt, en geleerd dat mensen bang maken macht oplevert.”

Dat brak een vrouw lelijk op toen M. dat een jongen in Tubbergen hem zwart maakte. Samen met zijn toenmalige vriendin, en onder invloed van een grote hoeveelheid sterke drank, reed M. naar Tubbergen. „Om die kerel verbaal duidelijk te maken dat je dit soort dingen bij mij niet moet doen.”

Tanden uit de mond

Na aankomst in Tubbergen gaat het helemaal mis: niet de gezochte jongen, maar zijn vriendin doet open. Bij Danny M. slaan alle stoppen door en hij ramt de jonge vrouw genadeloos in elkaar. „Doe de groeten aan je vriend”, zou hij haar vervolgens hebben toegesnauwd.

Tijdens het politieonderzoek worden op verschillende plekken druppels bloed gevonden, en ligt een uitgeslagen tand van de Tubbergse op straat. M. kan zich weinig van de gebeurtenissen herinneren, zegt hij. „Ik weet dat ik geslagen heb, maar ik weet niet hoe vaak. Ik was stomdronken. Wel weet ik dan ik ben gestopt toen ik merkte dat ik met een vrouw te maken had.”

Zwaargewond

Naast meerdere uitgeslagen tanden liep de vrouw ook een gescheurd gehemelte en een gebroken kaak op. Nog altijd zijn de verwondingen niet hersteld, zo bleek tijdens de zitting: pas volgend jaar kunnen protheses in haar mond worden geplaatst, omdat het beschadigde kaakbot eerst moet herstellen.

Danny M. zegt zich te schamen voor zijn daden. „Vrouwen in elkaar slaan is niet echt mannelijk. Maar ik heb haar echt niet op haar hoofd getrapt, zoals ze zegt. Dan was ze misschien wel dood geweest.”

Omgangsverbod

Het OM wil dat M. 14 maanden celstraf opgelegd krijgt, waarvan 6 voorwaardelijk. Gaat de rechtbank daarin mee, dan komt de geboren Amsterdammer al snel op vrije voeten. Hij zit namelijk al zes maanden in voorarrest, en dat moet volgens de officier van justitie van de straf worden afgetrokken.

Om Danny M. op het rechte pad te krijgen wil het OM dat hij verplicht een behandeling moet ondergaan. Daardoor moet hij zijn agressie beter in bedwang leren houden. Ook moet er volgens justitie een contactverbod, een straatverbod en een schadevergoeding van ruim 8.6000 euro worden opgelegd.

Vonnis

De advocaat van M. zegt dat haar cliënt de ernst van de feiten erkent, maar dat er voor gelijke delicten doorgaans celstraffen worden opgelegd die gelijk zijn aan de tijd die hij nu al in voorarrest zit.

Daarom hoopt ze dat die termijn als onvoorwaardelijke straf wordt opgelegd, met daarbovenop twee maanden voorwaardelijk. „Dan is er een stok achter de deur voor de behandeling.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Almelo e.o.