Volledig scherm
© Getty Images

Moeder en opa mishandelen vader in Almelo terwijl zoontje (8) toekijkt: werkstraf geëist

ALMELO - Tegen een Almelose vrouw (38) en haar vader (65) zijn vrijdag voorwaardelijke celstraffen  en werkstraffen geëist vanwege de mishandeling van de ex-man van de vrouw. De man werd in februari van dit jaar bij een woning in Almelo toegetakeld met een kettingslot. Het 8-jarige zoontje van het slachtoffer en de vrouw was getuige van de mishandeling.

Het trieste beeld van een krijsend achtjarig jongetje die ziet hoe zijn vader wordt aangevallen door zijn moeder en opa. Dat is wat achter blijft als officier van justitie Miriam Weimar haar eis heeft uitgesproken en rechtbankvoorzitter Christine Koppes de zaak sluit. Medewerkers van de parketpolitie begeleiden moeder, opa en de rest van de familie naar een veilige plek terwijl vader met zijn familie in zaal E van de Almelose rechtbank wacht op hun beurt om het gebouw te verlaten.

Relatie vol geweld en drugsgebruik

De relatie van moeder Sandra N. (38) en de vader van haar zoontje duurde zo’n 18 jaar, een relatie die advocate Sandra Smid omschrijft als een die getekend werd door onderdrukking, psychische mishandeling, drugsgebruik en financiële problemen veroorzaakt door de gokverslaving van vader. Begin 2018 ontspoort de relatie, moeder Sandra verlaat de woning en trekt tijdelijk in bij kennissen. Als ze begin februari terugkeert wil ze haar zoon meenemen maar dat wordt door haar ex geweigerd, bemiddeling van de ingeschakelde wijkcoach mislukt en de zoon blijft bij zijn vader aan de Goossenmaatsweg.

Barst in schedel en gebroken voet

Tot op 18 februari. Moeder Sandra gaat in gezelschap van opa en oma opnieuw langs bij haar ex in de hoop hem over te halen om het kind alsnog mee te geven. Vader houdt voet bij stuk, de zoon gaat niet mee. Als ze op het punt staan de woning te verlaten loopt het uit de hand. Moeder Sandra hoort plots hoe haar vader Gerrit (65) haar toeroept dat ze haar zoontje mee moet nemen. Ze draait zich om botst tegen haar ex aan en geeft hem een duw. 

Als de man op de grond ligt krijgt hij een paar slagen met een kettingslot dat opa Gerrit in zijn broekzak had verstopt. Als ze even later met de kleine wegrijden blijft vader gehavend achter, met een barst in zijn schedel en een gebroken voet. Moeder Sandra erkent de duw - ‘hij stond in de weg’- terwijl opa Gerrit vertelt dat hij het fietsslot mee had genomen ‘voor de veiligheid’ en de vader twee keer sloeg ‘omdat hij tegen mijn benen lag te trappen.’

Geen angsten

Tegenover een medewerkster van Veilig Thuis vertelt de achtjarige dat hij zag wat er gebeurde. Volgens moeder Sandra heeft haar zoontje er geen angsten aan overgehouden. “Hij zei dat hij niet bang was, want hij had wel vaker gezien dat papa en mama tegenover elkaar stonden en papa geweld gebruikte” zegt ze. Het doet rechter Marjolein Heijink opmerken hoe ontzettend erg het is dat ‘een kind al zoveel ruzies heeft gezien, dat dit hem niet zoveel doet’.

Werkstraffen en stalking

Officier van justitie Weimar eist uiteindelijk werkstraffen van 240 uur tegen moeder en opa, met daarnaast voorwaardelijke celstraffen van 45 en 90 dagen. Ook zouden de twee het slachtoffer, die nog steeds last heeft van de gevolgen, 3000 euro schadevergoeding moeten betalen. Advocate Smid wijst de rechtbank op de onmacht bij opa Gerrit, een grootvader nog nooit in aanraking kwam met justitie maar die jarenlang machteloos moest toekijken hoe zijn dochter leed in haar relatie. Het leed is nog steeds niet geleden aldus de advocate, de vader is inmiddels twee keer veroordeeld voor stalking en overtreden van contactverboden en er lopen meerdere procedures over de voogdij.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak 

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.