Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Moeder in rechtszaal Almelo: 'Hang hem aan de hoogste boom!'

"Hang hem aan de hoogste boom, hij heeft aan m’n kind gezeten:", zei de moeder van een 14-jarige meisje in de rechtszaal in Almelo. Zo'n verbale uithaal mag sinds kort.


Joost van de K. (25) bekende vier keer seks met de Almelose puber te hebben gehad. Rechtbankpresidente Christien Koppes stond moeders verbale uithaal toe, ook omdat de ‘spelregels’ voor slachtoffers en nabestaanden sinds vrijdag zijn verruimd.

Aftasten
Sinds 1 juli mogen gedupeerden in strafzaken zich uitlaten over de schuld van een verdachte, het bewijs, de toedracht van het misdrijf, hun beleving van het proces en ook over de strafmaat. Dat was eerder afgebakend. Tot dan mochten slachtoffers in de strafzittingen enkel duidelijk maken welke impact misdrijven op ze hadden gehad en welke schadevergoeding ze claimden.

Volgens persrechter Liesbeth Venekatte van de rechtbank Overijssel is het de komende tijd een kwestie van ‘aftasten’ wat wel en niet mag worden opgemerkt. ,,We moeten afwachten hoe dit uitpakt. Het moet geen scheldpartij worden. Het is ook voor ons als rechters wennen geblazen.’’

Hartekreet
Onder het oude regime wensten nabestaanden de verdachten een enkele keer de doodstraf toe. Die sanctie kent ons land niet. Dat gebeurde recent in de strafzaak tegen Thijs van Z. (21), die de 18-jarige Enschedese Sandra van Duijl wurgde. In die zitting, geleid door Venekatte, werd die emotionele uithaal niet afgebroken.

De nieuwe regels staan een ‘hartekreet’ van slachtoffers en nabestaanden richting verdachten toe. Dat is rekbaar. Persrechter Venekatte wijst er op dat de uitbreiding van het spreekrecht zich ook tegen slachtoffers kan keren. ,,Als de benadeelde partij (zoals slachtoffers juridisch worden genoemd) zegt dat een verdachte liegt, kan hij als getuige worden gehoord.’’

Almelo e.o.