Volledig scherm
Lucas Alfons. © Ron Hemmink

Molukse gemeenschap in Almelo geeft moed niet op: 2 benefietacties voor door aardbeving getroffen eiland

VideoALMELO - Lucas Alfons geeft de moed niet op. De inwoner van Almelo van Molukse komaf wil geld inzamelen voor het door een aardbeving getroffen Ambon, behorend tot de Indonesische eilandengroep de Molukken. Eerder ving hij - in ieder geval voorlopig - bot bij de Almelose politiek.

De gemeenteraad van Almelo stemde onlangs, na enig tumult, niet over een voorstel voor een bijdrage. Burgemeester Arjen Gerritsen raadde het voorstel af, omdat de gemeente doorgaans alleen geld bijdraagt bij landelijke acties van bijvoorbeeld Giro555. 

Na de woorden van Gerritsen brak er licht tumult uit op de publieke tribune, waar mensen uit de Molukse gemeenschap zaten. Aanwezigen riepen onder meer dat er bij rampen elders in de wereld wel altijd in de buidel wordt getast. 

Vergadering stilgelegd

Voorzitter Yvonne Bijenhof besloot de vergadering toen stil te leggen. De raad besliste na de schorsing uiteindelijk niet te stemmen over het voorstel op dit moment.

Maar de Molukse gemeenschap laat het er niet bij zitten. Het doel om geld in te zamelen voor Ambon, dat deze dinsdag opnieuw werd getroffen door een beving, is nieuw leven ingeblazen met de aankondiging van twee benefietacties. 

Acties in december

Op zondag 1 december is er een mosselbingo bij Proeflokaal België van Ruud de Jong en op zondag 15 december een benefietavond bij Dolle Pret, een initiatief van Fien Gomies van Beta Maluku. Allebei ten bate van Ambon.

Eerder hoopte Lucas Alfons op een bijdrage van bijvoorbeeld 1 euro per inwoner in de gemeente Almelo. En vertelde hij over zijn schoonmoeder, die op de vlucht sloeg na de eerste beving: 

Almelo e.o.