Volledig scherm
© Martin Ruesink

Monument genocide onthuld

ALMELO - Meer dan duizend gasten uit binnen- en buitenland zijn donderdagmiddag getuige geweest van de plechtige onthulling van Agma, het Almelose monument ter nagedachtenis aan de volkerenmoord op Armeniërs die 24 april 1915 begon.

Het monument, zestien gebogen stenen zuilen in een cirkel van 20 meter rondom een erevuur, is ter nagedachtenis aan de naar schatting 1,5 miljoen Armeniërs die zijn omgekomen.De zuilen staan op het terrein van de Armeens Apostolische Kerk aan de Vriezenveenseweg en is het grootste herdenkingsmonument van zijn soort buiten Armenië. Donderdagochtend was een kleine demonstratie van Turkse Almeloërs bij het stadhuis. De demonstranten gaven daarmee aan dat er geen sprake is geweest van een Turks/Ottomaanse genocide op de christelijke Armeniërs. Rondom de kerk en het monument waren 's middags geen demonstranten.

Volledig scherm
© Martin Reusink
  1. Niets drijft Twentse zakenbroers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’
    PREMIUM
    Reportage

    Niets drijft Twentse zaken­broers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’

    ENSCHEDE/ALMELO - De broers Wim (58) en Pedro (53) Swier zijn bekende gezichten in het Twentse zakenleven. Wim is algemeen directeur van maaltijdleverancier Food Connect. Pedro is algemeen directeur van Vredehof Uitvaartverzorging. Maar bovenal zijn beiden broers die elkaar door dik en dun steunen. Bijvoorbeeld als Pedro moet helpen bij het identificeren van slachtoffers van rampen zoals die met de MH17.

Almelo e.o.