Moslimgemeenschap in Almelo wil nieuwe moskee

ALMELO - De Yunus Emremoskee in Almelo is te klein om alle gelovigen te herbergen. Het bestuur vindt het noodzakelijk een nieuwe moskee te bouwen, maar het geld ontbreekt nog.

De Almelose moskee is geopend in 1974. Het was de eerste moskee buiten Turkije met een minaret. Maar het gebouw voldoet niet meer, zegt het bestuur. De ruimte is te klein en ook bestaat in de omgeving een structureel parkeerprobleem.

De gebedsruimte heeft 600 plekken, maar de Almelose moslimgemeenschap telt zo’n 6.000 gelovigen. Ook is de functie van de moskee veranderd. „Het is niet alleen een gebedsruimte, maar vooral een ontmoetingsruimte”, zegt een bestuurslid.

Deze week gaf de gemeente Almelo toestemming voor de verkoop van een perceel grond van ruim 5.800 vierkante meter aan de Bellavistastraat, op een steenworp afstand van de huidige moskee. Maar geld voor de aankoop van de grond - 483.000 euro - heeft het bestuur niet.

Ambities zijn er wel. Het bestuur wil graag een nieuwe moskee met twee minaretten. „Daarmee wordt het een gebouw waar de hele stad trots op kan zijn.”

Het bestuur realiseert zich wel dat de plannen nog lang niet uitgevoerd kunnen worden. Koop van de grond en nieuwbouw moeten door de plaatselijke moslimgemeenschap worden bekostigd. „Als het aan ons ligt, wordt morgen de eerste steen voor de nieuwbouw gelegd”, zegt het bestuurslid. „Maar ik denk dat het nog wel minstens anderhalf jaar duurt voordat dat werkelijk gebeurt.”

Almelo e.o.