Volledig scherm
Na een verhuurperiode worden alle meubels gereinigd en opgeknapt om de levensduur te verlengen. © Cees Elzenga / hetoog.nl

Moving-In Almelo groeit snel met verhuur inboedels, van luxe tot hufterproof

ALMELO - Moving-In in Almelo beweegt zich in een bijzondere branche. Het 15 werknemers tellende bedrijf verhuurt meubels en inboedels. Vijf jaar na de oprichting zet Moving-In al 1,4 miljoen euro om met de ‘aankleding’ van tijdelijke woningen, vakantiehuizen en studentenkamers.

„Je moet in je leven het geluk hebben dat je op het juiste moment de juiste personen tegenkomt”, zegt oprichter Ruben Oraile (30) van Moving-In. Oraile had dat geluk. Vijf jaar geleden liep hij een private investeerder tegen het lijf, die geloofde in het plan van de jonge Almeloër. Ruben Oraile, die Commerciële Economie aan het Saxion studeerde, wilde beginnen met de verhuur van meubels en woninginrichtingen. „Maar om daarmee te kunnen starten, heb je veel geld nodig en er is geen bank die je dat lenen wilt.”

Startkapitaal

Volledig scherm
Oprichter Ruben Oraile van Moving-In. © Cees Elzenga / hetoog.nl

De private investeerder zorgde voor het startkapitaal. „Ik heb hem al na drie jaren kunnen uitkopen en ben hem ontzettend dankbaar.”
Er was nog een tweede persoon die Moving-In een vliegende start hielp maken: een projectmanager van de Rotterdamse woningcorporatie Havensteder.
Oraile: „Hij gunde mij als startende ondernemer zonder referenties de opdracht voor de inrichting en stoffering van 25 tijdelijke woningen, terwijl er aan die aanbesteding verder alleen grote projectinrichters meededen. Daarmee nam hij een risico, maar dat eerste project heeft heel goed uitgepakt voor ons en voor Havensteder. We werken nog steeds samen.”

Heden

Moving-In gaat de laatste vijf jaar als een speer. Bij de recente uitreiking van de Gazelle Awards van het Financieele Dagblad was Moving-In het snelst groeiende kleine bedrijf van Twente. Het magazijn staat vol met allerlei artikelen die nodig zijn voor een tijdelijk verblijf, zoals tafels, stoelen, bedden, lampen en kasten in allerlei soorten en maten. Maar ook staan er tv’s, witgoed, wc-borstels en keukengerei. Oraile richt daarmee woningen tijdelijk in voor woningcorporaties en bouwbedrijven, voor expats en voor arbeidsmigranten.

Ook complexen met vakantie- en studentenwoningen werden recent ingericht door Moving-In. Voor studenten is speciaal een hufterproof meubelpakket samengesteld, zegt Ruben Oraille glimlachend. „Aan de stoffering en inboedel van appartementen voor studenten worden andere eisen gesteld dan aan een luxeappartement voor een expat.”
De styliste van Moving-In heeft vier pakketten samengesteld waaruit de klant kan kiezen: industrieel, landelijk, modern, of een combi van die drie stijlen. Oraile: „Toen ik begon, kocht ik in bij gewone winkelketens, nu importeren we zelf meubelen of kopen rechtstreeks bij de fabrikant of importeur.”

Tekst gaat verder de foto

Volledig scherm
Ook planten en decoratiemateriaal behoren tot het assortiment. © Cees Elzenga / hetoog.nl

Toekomst

Oraile verwacht dat het leasen van een complete inboedel ook voor particulieren ‘heel normaal’ wordt. „Consumenten kunnen nu al witgoed huren en op den duur zullen er ook inboedelpakketten geleast kunnen worden. Ikea in Singapore experimenteert er al mee en ook wij denken daar over na. We willen er in Nederland voorloper in zijn.”
Ander plan voor de toekomst is de verbouwing en uitbreiding van de huidige goederenopslag op Bedrijvenpark Twente, in Almelo. Oraile toont de tekeningen van de architect. „Er komen kantoren en een showroom bij. Als we een eigen showroom hebben, kunnen we klanten uitnodigen om hier meubels te bekijken en pakketten samen te stellen.

Achter het pand heeft Oraile ruim 1000 vierkante grond bijgekocht. Hij wil er een eigen ‘Hof van Eden’ realiseren, zegt hij. „Mijn doel is een mini-ecosysteem te bouwen waarmee medewerkers van Moving-In zelfvoorzienend kunnen zijn in de dagelijkse behoeftes van groente en fruit, om het principe van zaaien en oogsten op deze manier over te brengen aan volgende generaties. Daarnaast is circulariteit een belangrijk thema binnen ons bedrijf. Ook al onze meubels worden na terugkomst opgeknapt om de levensduur te verlengen. Daar besteden we hier heel veel aandacht aan.”

Tekst gaat verder de foto

Volledig scherm
Zo moet het pand van Moving-In er na de verbouwing uit gaan zien. © Moving-In.

Object

Een echt object dat symbool staat voor Moving-In heeft het jonge bedrijf nog niet. Symbolisch vindt oprichter Oraile een stapel verhuisdekens in de opslag. "Als ik die zie liggen, denk ik altijd aan onze eerste grote klus voor die corporatie in Rotterdam. Om kosten te sparen sliepen we daar niet in een hotel, maar in de tijdelijke woningen op de grond, onder die verhuisdekens. Dat was pas echt pionieren."

Volledig scherm
Bij de eerste grote klus, vijf jaar geleden, sliepen de mannen van Moving-In om geld te besparen op de grond onder verhuisdekens. © Cees Elzenga / hetoog.nl

Almelo e.o.