Volledig scherm
© Thinkstock

Mysterie rond naam tipgever WOII verzetsbankroof Almelo

ALMELO - Het raadsel is er nog steeds: wie was de tipgever bij de historische overval van het verzet op de Nederlandsche Bank in Almelo? Sjerp Jaarsma, de schrijver van een nieuw boek over beroemde bank-overvallen in Nederland en België, komt met een suggestie.

Volgens de auteur van "Handen omhoog! Dit is een overval", is het zonneklaar wie het verzet op die bewuste novemberdag in 1944 tipte. Hij beschouwt de overval in Almelo nog altijd als de grootste bankroof aller tijden.

Jaarsma: "Er lag een ongekende hoeveelheid geld in de kluis. Meer dan 46 miljoen gulden. Uit mijn research blijkt dat er maar één persoon is die het verzet over de aanwezigheid van dat geld kan hebben getipt: Leonardus Trip, voormalig president van De Nederlandsche Bank.'' De roof op de Nederlandsche Bank werd gepleegd door acht verzetsmensen onder leiding van Vriezenvener Derk Smoes. Trip zou degene zijn die hem de informatie doorspeelde, terwijl hij onderdook in Zwolle.

Twijfels
Conservator Riet Strijker van het Stadsmuseum, centrale figuur in het onderzoek naar de bankroof uit 1944, heeft zo haar twijfels bij het verhaal van de auteur. "Echte bewijzen ontbreken. De naam van Trip is bovendien niet nieuw. Al in de eerste pogingen tot geschiedschrijving in Vriezenveen werd zijn naam genoemd. Omdat hij in Zwolle zat, hebben we echter altijd twijfels gehouden."

Nóg een naam
Op grond van interviews en onderzoek is er volgens haar nog een andere, meer reële oplossing van het raadsel.

Strijker: "Degene die boven de bank woonde en ook de sleutel had van de kluis: Van Schooten. Hij werkte er als eerste beambte en was van alles op de hoogte. Zijn woning was een doorgangshuis voor Joden. Maar ook voor hem geldt dat er geen zekerheid is. Hij heeft altijd over de oorlog gezweten. Of het nu Trip is geweest of Van Schooten: we zullen de waarheid nooit weten."

Voor meer info over de bankroof in Almelo klik hier.

Almelo e.o.