Volledig scherm
© Lenneke Lingmont Fotografie

N36 tussen Almelo en Witte Paal wordt veiliger

ALMELO - Rijkswaterstaat gaat de N36 tussen Almelo en Witte Paal herinrichten, zodat de verkeersveiligheid verbetert. De maatregelen worden tijdens het groot onderhoud in 2018 gerealiseerd.

Over een lengte van 16 kilometer wordt de weg, waar veel ongelukken gebeuren, aan beide zijden verbreed. Daarnaast wordt over de hele N36 ribbelmarkering aangebracht. Automobilisten horen dan direct wanneer ze op de verkeerde weghelft belanden.

Meer slachtoffers

De afgelopen tien jaar kwamen er meer dan 15 mensen om het leven en raakten er tientallen zwaargewond. Uit onderzoek bleek eerder al dat op de N36 bijna 20 procent meer verkeersslachtoffers waren te betreuren. De weg is relatief smal, ten opzichte van soortgelijke N-wegen, constateerde Rijkswaterstaat. Begin dit jaar heeft het ministerie van I en M daarom besloten tot een onderzoek naar veiligheidsmaatregelen voor de weg.

Viaduct

Uit de analyse van verkeersongevalscijfers bleek dat de meeste ongelukken plaatsvinden tussen spoorviaduct Almelo/Wierden tot Aadorp en Almelo-Noord tot Mariënberg. Daarom wordt op deze twee trajectdelen de weg aan beide zijden verbreed, zodat een auto als die uit koers raakt weer veilig terug kan komen op de N36.

Reflectoren

Over de hele N36 tussen Almelo en Witte Paal worden weggebruikers met ribbelmarkering geattendeerd op de breedte van de rijstrook. Die markering geeft een waarschuwing als auto’s met de banden over de markering rijden en naast de rijstrook dreigen te komen. Ook worden reflectoren aangebracht, die in het donker de bochten markeren. Tenslotte wordt met hectometerborden aangegeven welke snelheid hier geldt.

Met het verbreden en anders inrichten van de weg zal de verkeersveiligheid verbeteren, verwacht Rijkswaterstaat. De extra maatregelen maken onderdeel uit van het programma ‘Meer Veilig’ en worden tijdens het groot onderhoud in 2018 uitgevoerd.

Onveilig weggedrag

Ook onveilig weggedrag is een oorzaak van de verkeersonveiligheid op de N36. Rijkswaterstaat werkt samen met de regionale partners aan een aanpak om het gedrag van weggebruikers te beïnvloeden, meldt RWS.

Almelo e.o.