Volledig scherm
Harrie Kemerink op Schiphorst(tweede van links) geniet van het verrassingsontbijt dat zijn leerlingen organiseerden. © Aninna Romita

Na bijna 40 jaar zegt Tubbergse docent Pius X vaarwel

ALMELO/TUBBERGEN - Harrie Kemerink op Schiphorst neemt na bijna 40 jaar docentschap afscheid van het Pius X College in Almelo. Hij heeft als docent Bouwen, Wonen en Interieur heel wat leerlingen en collega’s zien komen en gaan.

De motivatie om 39 jaar voor de klas te staan haalt Harrie uit het plezier dat hij heeft in het verder brengen van ‘zijn’ leerlingen. “Ik vind het oprecht een geweldig vak om jongeren in een bijzondere levensfase verder te helpen komen en zichzelf te laten ontwikkelen. Dat is niet altijd makkelijk en daarbij kan een docent helpen en steun bieden.” zegt de docent die deze dagen het onderwijs vaarwel zegt.

Streng
”Mijn eerste jaar als docent zal me altijd bij blijven. Ik werd in 1977 zo in het diepe gegooid en stond ineens voor een klas met 30 leerlingen. Gelukkig heb ik meteen mijn grenzen goed aangegeven. Leerlingen weten dan wat ze wel en niet kunnen maken bij je.”, zegt Kemerink. “Eigenlijk moet je in het begin als docent strenger zijn dan je eigenlijk zou willen. Daarna, als leerlingen je kennen, kan je de teugels wel wat laten vieren”.

Maatwerk
„Vroeger werden eigenlijk alle lessen klassikaal gegeven. Nu wordt er meer maatwerk geleverd.”, vertelt Harrie. „Dat ligt me wel. Ik heb altijd geprobeerd leerlingen de ruimte te geven. Ik ben er van overtuigd dat ze dan het best leren. Ze houden er dan plezier in.”

Brandstichting
Eén leerling bleef de ervaren docent bij. „Ik had in mijn eerste jaren een jongen in mijn klas die de brand die destijds de school voor een deel in de as legde had aangestoken.”, zegt Harrie teleurgesteld. „De leerling had met een vriend de brand gesticht. Hij moest de cel in. Ik heb die jongen daarna nooit weer gezien”.

Pensioen
Nu hij met pensioen is heeft Harrie meer tijd voor zijn kleinkinderen en voor zijn hobby’s fietsen en schaatsen. „Dat is wel fijn, al moet ik er wel even aan wennen, maar dat loopt wel los”.

Almelo e.o.