Volledig scherm
Hainie en Inge van der Sleen uit Almelo. © Lars Smook

Na petitie nieuw onderzoek naar MS-medicijn Fampyra

ALMELO/DEN HAAG - Er komt een nieuw onderzoek naar de werkzaamheid van het MS-medicijn Fampyra. Dat heeft minister Bruins bekend gemaakt. 

De vergoeding van het medicijn werd eerder afgeschaft. Mede door een succesvolle online-petitie van de Almelose Hainie en Inge van der Sleen,  is de kwestie nu opnieuw onder de aandacht. Donderdagmiddag is er in de Tweede Kamer een debat over geneesmiddelen. Daarbij komt ook Fampyra ook aan de orde.

Prikkels

Het medicijn Fampyra zorgt voor een betere geleiding van prikkels in de zenuwen. Een deel van de patiënten heeft daar veel baat bij, waaronder Inge van der Sleen. Uit wetenschappelijk onderzoek zou echter blijken dat het middel maar bij een beperkt aantal mensen werkt. Op basis van die bevindingen is de vergoeding ingetrokken.

Van der Sleen kwam in actie, blies de petitie nieuw leven in, en haalde in korte tijd 41.000 handtekeningen op. Die werden onlangs in Den Haag aangeboden. 

Onderzoek

Fabrikant BioGen gaat nu samen met de Nederlandse Vereniging van Neurologie onderzoeken voor welke patiënten het middel mogelijk toch kan helpen. Over een half jaar moeten de resultaten bekend zijn. Tot die tijd blijft het middel buiten het basispakket.

Blij

Hainie van der Sleen, de man van Inge, zegt desgevraagd blij te zijn dat er nu weer beweging in de zaak komt. ,,Ik hoop dat dit voor ons wat oplevert. Je weet het natuurlijk nooit, maar er wordt in ieder geval weer over gepraat.’’ Inge zit op dit moment nog niet zonder haar pillen, laat Hainie weten. Ze kreeg onlangs een kleine voorraad aangeboden van een patiënte die ze niet meer nodig had. Ook heeft zich al iemand gemeld die bereid zegt te zijn, de medicijnkosten voor haar te dragen.

Wie het debat donderdagmiddag vanaf 15.00 uur wil volgen, kan dat doen via deze link.

Almelo e.o.